Dva lékaři v Uherském Hradišti ode dneška nemají chodit do práce

Uherské Hradiště - Akce „Děkujeme, odejděte“ má v Uherském Hradišti další „oběti“. Nejenže ředitel místní nemocnice nezměnil názor a nepřijme zpět lékaře s výpovědí, zakázal dokonce od dnešního dne vstup dvou lékařů na pracoviště. Pro šéfa místních odborů Petra Vysloužila z radiologického oddělení a vedoucího lékaře ARO Jana Uhýrka prý nemá žádnou činnost. Ostatní lékaři budou pracovat normálně do 28. února a pak se musí v nemocnici o zaměstnání ucházet jako noví žadatelé.

Zdůvodnění ředitelova rozhodnutí přišlo oběma lékařům dnes ráno poštou. „….z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele s účinností od 21.2.2011 do 28.2.2011 vám nebude přidělována práce a bude vám po tuto dobu vyplácena náhrada mzdy,“ píše se v dopise.

Vysloužil i Uhýrek to považují za nekorektní a absolutně v rozporu s dohodou mezi ministrem zdravotnictví a odbory. „Je mi jasné, že mě a kolegu, kteří jsme za lékařský odborový klub komunikovali, chce dostat z prostoru nemocnice. Za každou cenu,“ vysvětluje si ředitelské nařízení Vysloužil. Je přitom přesvědčený, že je to ze strany ředitele pomsta a pokus zastrašit ty, kteří se minulý týden zastali kolegů ve výpovědi a odmítli sloužit přesčasy navíc. Ale i těch, kteří prohlašovali, že se nevrátí, dokud bude Karásek sedět v ředitelské pozici.

Šéf odborů v nemocnici Uherské Hradiště k dopisu, jenž mu znemožňuje vstup do práce (zdroj: ČT24)

Ředitel Antonín Karásek totiž i po návratu z dovolené opakuje to stejné: „Ti, kdo dali výpověď, s odchodem z nemocnice museli počítat. A pokud budou přijati, tak na základě oficiální žádosti o práci - jako by se hlásili o nové místo jako začátečníci.“ Sebevědomé prohlášení ale nic neříká o tom, jak na tom nemocnice 1. března personálně bude a jak bude její chod zajištěn. Přesto Karásek ujišťuje, že by pacienty měl kdo ošetřit. „Naopak, zajistíme péči v plné kvalitě,“ prohlasil.

Lékařů, jejichž výpovědi nechce ředitel v Uherském Hradišti vzít zpět, se ještě dopoledne zastali zlínští a kroměřížští odboráři a zvažovali, že solidárně s nimi na základě memoranda nevezmou zpět své výpovědi. Nakonec si ale zdravotníci z Nemocnice Tomáše Bati na svém odpoledním jednání odhlasovali, že se všech 120 lékařů vrátí do práce.  

Jasné je dnes pouze to, že z 45 lékařů, kteří podali v Uherském Hradišti výpověď, ji jedna lékařka stáhla už v lednu. Tu Karásek přijal zpět. Pět lékařů se nevrátí stoprocentně a budou si práci hledat jinde. Zbývá tak 39 lékařů, kteří budou nuceni znovu se o práci v hradišťské nemocnici ucházet, protože jejich výpověď nemocnice nevezme zpátky.

Patnáct až dvacet z těchto lékařů jsou atestovaní specialisté, které bude zřejmě muset Karásek - pokud je nevezme zpátky - nahradit. Kým, to ale nechce prozradit. Bez dalších dvaceti lékařů napříč všemi odděleními se ředitel obejde. „Využiji jejich výpovědi k restrukturalizaci všech oddělení,“ dodal už dříve Karásek. Dnes se vedení odmítlo k celé záležitosti vyjádřit.

  • Nemocnice Uherské Hradiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233923.jpg
  • Ředitel nemocnice Uherské Hradiště Antonín Karásek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233935.jpg