Lednický park prochází zásadní revitalizací

Lednice - Po 200 letech od svého založení se lednický park dočkává obnovy, jakou ve své historii dosud nezažil. K zemi půjde 734 stromů, dalších 2700 sice pokáceno nebude, ale budou upraveny a ořezány. Vykácené stromy nahradí stejné druhy, jako rostly v parku dosud. Cílem je, aby za několik let park získal stejnou podobu, jakou mu dali jeho zakladatelé v roce 1811.

Při revitalizaci se musejí arboristé vyrovnat nejen s hlediskem památkové péče, ale také s požadavky ochránců přírody. Ti kladli důraz zejména na to, že v některých stromech v Lednici žije vzácný tesařík obrovský.

Podle odborníků přichází revitalizace parku v hodině dvanácté. Mnoho stromů je totiž v havarijním stavu, který by mohl ohrožovat návštěvníky parku.  Stromy jsou přestárlé, shnilé nebo prasklé. To byl i případ stotřicetiletého javoru, který dnes šel k zemi jako první. Práce na revitalizaci nebudou podle dendrologů jednoduché. Ne vždy totiž půjde použít klasickou metodu kácení stromu jeho podřezáním. V mnoha případech budou muset zvolit šetrnější metodu, aby padající stromy neponičily stromy zdravé, které stojí v okolí. Znamená to, že arboristé budou postupně odřezávat větve a pak postupně z vrchní části zkracovat kmen stromu.

Lednický park projde velkou revitalizací (zdroj: ČT24)

Revitalizace parku potrvá až do konce příštího roku a podle kastelánky Ivany Holáskové vyjde téměř na 30 milionů korun. Návštěvníků by se ale probíhající  práce neměly nijak výrazněji dotknout, park se kvůli kácení stromů zavírat nebude.

V Lednici zahájili revitalizaci zámeckého parku
Zdroj: ČT24/ČT Brno