Vysočina se připravuje na sčítání lidu

Vysočina – Česko se chystá na sčítání lidí, domů a bytů. Nejvíc se sčítací komisaři nachodí a najezdí zřejmě na Vysočině. Musí navštívit i rekreační oblasti, kam se někteří lidé nastěhovali natrvalo. Formuláře dostanou k vyplnění všichni lidé starší 15 let. Zelený sčítá lidi, žlutý byty a oranžový domy.

Jiří Teplý z ČSÚ Jihlava informoval, že všechny údaje kromě národnosti a náboženství jsou povinné. Ředitelka ČSÚ Jihlava Jitka Číhalová dodala, že na Vysočině bude pracovat 100 sčítacích komisařů. Vesměs to jsou pracovníci ubytoven a domovů důchodců. Komisaři se budou prokazovat průkazkou, občanským průkazem a formuláře, které se nesmí překládat, budou mít v brašně s logem ČP.

„Sběrných míst je po regionu 111, jsou to speciálně vybrané pošty, které splňují přísné požadavky,“ uvedla vedoucí regionálního pracoviště SLDB 2011 Marcela Veselá. Novinkou je vyplňování formulářů přes internet. Průzkum ukázal, že třetina lidí v Česku to upřednostňuje. Mluvčí projektu SLDB 2011 Ondřej Kubala se nechal slyšet, že nadcházející sobotu začíná fungovat bezplatná infolinka.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Poprvé v historii se komisaři budou snažit sečíst i lidi bez domova. Pokud někdo odmítne formuláře vyplnit, hrozí mu správní řízení a v něm až 10tisícová pokuta. Na bezpečné zpracování dat od lidí bude dohlížet Úřad na ochranu osobních údajů. „Servery, ze kterých se bude vše zpracovávat, budou uloženy v jednom protiatomovém krytu, který je přísně bezpečně chráněn,“ říká Ondřej Kubala.

Data ze sčítání jsou důležitá. Podle nich se plánuje například nákup očkovacích vakcín, plán protipovodňových opatření či dopravní obslužnosti. Informace ale čerpají i policisté, záchranáři a hasiči při zásazích.

Vydáno pod