Nezávislí amatérští filmaři soutěžili o AntiOskary

Brno - I když zlaté sošky Oscarů budou předány v pondělí nad ránem středoevropského času v Los Angeles, v Brně už několik filmů získalo tzv. AntiOskara. Festival ztřeštěných amatérských filmů aneb Brněnský AntiOskar oslavil jubilejní desátý ročník.  Podle organizátorů samotných se jedná o recesistní akci, která má především pobavit. Přehlídka proto nabízí filmy, které vznikly zejména proto, aby pobavily samotné tvůrce. Mnohé z nich si ale časem najdou cestu i k dalším divákům.

Do letošního ročníku poslalo své snímky 14 autorů. Z původně brněnské přehlídky se během deseti let stal festival, který překročil nejen hranice Brna, ale i České republiky. Účastní se ho totiž i tvůrci ze Slovenska.

Porota a diváci vybrali celkem 3 filmy, jejichž autoři dostali „pozlacenou“ sošku z moduritu. Za umělecký dojem získal sošku Hugo Klein z Bratislavy snímkem Výplata, za nejulítlejší film označila porota Koledu od pražského autora Martina Doležala. Divákům festivalu se nejvíc líbil snímek Ondřeje Lovíška a jeho přátel z Votic - Pán prstenů aneb Jak to bylo doopravdy. Zvláštní cenu poroty si odnesl Filip Kubík z Blanska za Kachní sezónu. 

Filip Kubík: Kachní sezóna (zdroj: ČT24)

„Většina děl autorů této přehlídky skončí v šuplíku,“ říká ředitel soutěže Konrad Heczko z Centra volného času Legato. "Pro některé autory byla tato přehlídka odrazovým můstkem pro jejich další tvorbu. Někteří z nich už mají svoje videostudia. S filmem Seance se v minulosti přehlídky zúčastnil i Robin Kašpařík, který v loňském roce získal za symbolický dolar práva na zfilmování povídky od spisovatele Stephena Kinga," připomíná ředitel Heczko.

Dnes festival pokračuje v Centru volného času Legato retrospektivní přehlídkou toho nejlepšího, co brněnský AntiOskar během uplynulých deseti let přinesl.