Žďárské nádraží se rekonstruuje, jihlavské zatím ne

Jihlava – Do čtyř nádražních budov na Vysočině zavítají letos dělníci, aby zpříjemnili prostředí, ve kterém cestující čekají na vlaky. Nejzásadnější bude rekonstrukce nádraží ve Žďáru nad Sázavou, která už začala, menších úprav se dočkají staniční budovy v Chotěboři, Novém Městě na Moravě a Náměšti nad Oslavou. Rekonstrukce by se mohla dočkat i jihlavská stanice, podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové ale zatím nebyla uzavřena jednání o současné výstavbě autobusového terminálu před nádražím.

Práce na jihlavském nádraží budou dráhy, kterým budova patří, stát 40 milionů korun. Do nich ale nenáleží další výdaje na stanoviště regionálních autobusů a MHD, do kterého by mělo investovat město. Podle mluvčí Šubové dráhy zvažují i variantu obnovy nádraží, pokud by přestupní terminál nevznikl.

Ve Žďáru nad Sázavou naopak rekonstrukce nádraží začala už v průběhu února. Potrvá až do konce roku, dráhy za ni zaplatí 44 milionů, z toho pět milionů dostanou od města. Práce na budově potrvají až do konce roku. „Ždárské nádraží patří k nejfrekventovanějším na Vysočině a cestující si zaslouží nové prostory,“ podotkla Kateřina Šubová. Staniční budova dostane novou fasádu, okna i dveře, opravena bude střecha, vyměněny instalace. Změn se dočká prostor pokladen, příjemnější prostředí nabídne čekárna i restaurace.

Podstatně levnější budou opravy nádraží v dalších místech Vysočiny. Oprava budovy v Novém městě na Moravě má stát 5,6 milionu korun. „Letos bychom rádi realizovali i opravu výpravní budovy v Náměšti nad Oslavou, zde předpokládáme náklady ve výši 4,3 milionu korun,“ doplnila mluvčí. Do konce léta skončí úpravy na vlakovém nádraží v Chotěboři. Zázemí pro vlakové cestující se zlepšuje v souvislosti se stavbou autobusového nádraží v sousedství. ČD to bude stát 8,7 milionu Kč.

Vydáno pod