V Olešnici vybuchl plyn, majitel objektu byl popálen

Olešnice - V Olešnici na Blanensku vybuchl dnes dopoledne plyn v hospodářské budově rodinného domku. Při neštěstí byl zraněn devětašedesátiletý majitel objektu. Utrpěl popáleniny druhého stupně na třiceti procentech těla, s nimiž musel být převezen vrtulníkem do brněnské nemocnice. Z objektu zbyla ruina, podle předběžných odhadů ji bude nutné strhnout.

Hasiči na místě zjistili, že explodovala třicetikilogramová propan-butanová láhev využívaná k vaření. Výbuch pravděpodobně zavinila technická závada na tomto zařízení, uvedl k neštěstí mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. 

Exploze otřásla budovou kolem deváté hodiny ráno. Patrně jí předcházel dlouhodobý únik plynu z láhve. Výbuch nastal, když ráno do objektu vešel jeho majitel. Tlaková vlna jej odhodila několik metrů a zcela rozmetala přední zeď.

Stavení využívali obyvatelé rodinného domku jako letní kuchyni s dílnou, sklípkem a skladištěm. Škody dosud nebyly vyčísleny. „Hospodářská budova zůstala po výbuchu značně poškozená, proto byl na místo přivolán statik,“ uvedla mluvčí blanenské policie Iva Šebková.