Hodiny na Náměstí Svobody schoval vak s transparentem

Brno - Nevšedním hodinovým happeningem se sdružení Nesehnutí rozhodlo upozornit na posledních pár dní, kdy obyvatelé Brna mohou připomínkovat územní plán. Organizátoři umístili na hodiny obal s nápisem „10 dní, které mohou změnit Brno“. Zatímco před oslavou začátku nového roku probíhaly doslova manévry, aby nedošlo k poškození hodin za 12 milionů korun, dnes lidé ze sdružení k orloji postavili rozkládací žebřík a bez problémů transparentem orloj obalili. Proti organizátorům nezasáhli ani strážníci, kteří po náměstí několikrát přešli. Transparent tak na orloji vydržel celou hodinu.

„Někdy je lepší situaci nehrotit a spíše monitorovat z povzdálí. Organizátoři se chovali opatrně, rozhodně orloj nechtěli poškodit, proto nebyl důvod zasahovat,“ okomentovala zdánlivou nečinnost strážníků mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančíková.

Pro Brňany je veřejné projednání šancí, jak se vyjádřit k záměrům města v jednotlivých lokalitách. Nový územní plán určuje, kde budou silnice, obchody nebo naopak odpočinkové plochy, jako třeba cyklostezky. Veřejné projednání konceptu územního plánu města končí 10. března, poté připomínky a námitky posoudí magistrát. Na podzim o nich rozhodne zastupitelstvo.

„Lidé si často říkají, že územní plánování je věcí odborníků. Podle nás jsou to ale místní lidé, kteří lokalitu znají a ví, co v ní chybí a co tam naopak potřeba není,“ dodal jeden z organizátorů Lukáš Lyer. Připomínkovat mohou lidé například velké stavby, které vedle svých domovů nechtějí, nebo kácení stromů.