Vysočina se připravuje na příchod analogové tmy

Jihlava - Přesně za tři měsíce nastane na Vysočině takzvaná analogová tma. Poslední květnový den přestanou v kraji analogově vysílat tři silné vysílače: Jihlava-Javořice, Třebíč-Klučovská hora a Pacov-Stražiště. Lidé si proto budou muset pořídit digitální přijímač a zkontrolovat antény. V těchto dnech začíná rozsáhlá informační kampaň. Vše podstatné o digitalizaci se dozvíte ve zpravodajství České televize, na internetových stránkách Digitálně.tv, v teletextu ČT1 (strana 650) nebo na bezplatné infolince 800 90 60 30.

„Budou tady k dispozici divákům digihlídky, budou jezdit i na objednávky starostů v celém regionu, budou tady informační střediska,“ uvedl národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva.

Vysočina je specifická svojí členitostí. Například domy v centru krajské Jihlavy mají antény nasměrované do tří různých směrů kvůli nevyzpytatelným odrazům digitálního vysílání. „Je tady potřeba nastavovat situaci dle každého domu, je to různé,“ nastínil anténní technik Lubomír Čumpl. „Je dobré objednat na to příslušnou místní firmu, která rozumí stavu věci,“ zdůraznil David Stádník z Národní koordinační skupiny pro digitalizaci.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ve starších bytových domech je často nutné vyměnit také celé antény i stávající rozvody, cena úprav pak vychází v průměru asi 2 000 korun na jednu domácnost. Odborníci však doporučují zauvažovat i o satelitním rozvodu. „Satelitní příjem umožňuje větší počet programů, programy ve vysokém rozlišení,“ doplnil Čumpl.

Vydáno pod