Doma tvrdili, že jezdí za prací, místo toho loupili v hernách

Brno - Policie zadržela v sobotu dva devatenáctileté mladíky, kteří za uplynulý měsíc přepadli pět barů a heren v Brně a okolí. Při loupežích se maskovali kuklami. Ukradli celkem 80 000 korun. Kdyby je policie nezadržela, měli v úmyslu přesunout se do Prahy. V hlavním městě chtěli spolu s dalšími dvěma známými vyloupit některou z bank a s hotovostí prchnout do zahraničí. Za loupeže a vydírání jim hrozí deset let vězení.

Dvojice pochází z Brněnska. Mladíci doma tvrdili, že mají v Brně dobrou práci. Místo za zaměstnáním ale jezdili do města za loupežemi, na přepadení se předem důkladně připravovali a procvičovali si i střelbu.

První loupež se stala v Rosicích na Brněnsku. Zisk z ní využila dvojice ke koupi kvalitní plynové pistole, kterou pak používali při dalších přepadeních. Zážitky z přepadení popsala i jedna z barmanek, kterou oloupili. „Vždycky chodili o půl druhé ráno. Jednoho z nich jsem poznala díky kukle, kterou nosil přes hlavu, a vysoké postavě. Snažím se na ten strašný zážitek zapomenout,“ uvedla žena, která si však nepřála zveřejnit své jméno.

„Dvojice pachatelů se inspirovala filmy Velký podraz a také známým německým seriálem Kobra 11,“ dodal kriminalista Pavel Kříž. Dvojice si podle hlavního hrdiny tohoto seriálu Simíra Gerchána také dala přezdívku. První z pachatelů používal jeho křestní jméno, druhý příjmení. Přestože se to podle Kříže může zdát úsměvné, pachatelé byli nebezpeční. Zadrženi byli po přepadení herny v brněnské ulici Milady Horákové. Nyní jsou ve vazbě, čelí obvinění z loupeže a vydírání.

Známa je i identita lupiče z pobočky GE Money Bank

Jen čtvrt hodiny se mohl radovat ze svého lupu třiačtyřicetiletý muž, který si minulý pátek pod hrozbou pumového útoku odnesl z pobočky Ge Money Bank kolem 130 tisíc korun. Policisté ho totiž zatkli přesně patnáct minut po jeho činu. Byl to bývalý policista, který žije na Moravě tři roky a podle vyšetřovatele jej k činu dohnaly finanční problémy. „K jeho odhalení pomohlo to, že měl na sobě výrazně fialovou bundu s kožešinkou. Dopaden byl, když z banky mířil ke svému autu. Pokud by se mu podařilo nasednout a ujet, pátrání po něm by bylo podstatně složitější,“ vysvětlil kriminalista.

Muž vstoupil do banky v Benešově ulici v poledne. Pokladní předal papír, na němž bylo zelenou fixou napsáno, že má granát, který odpálí, pokud neprodleně nedostane hotovost. Žena mu ji proto vydala. Hned po jeho odchodu ale spustila alarm.

Nyní Slovákovi hrozí až deset let vězení. Uvedl, že po odchodu ze slovenského policejního sboru pracoval v truhlářské dílně na Brněnsku. Kvůli sporům s majitelem přišel o zaměstnání a další již nenašel. Proto se odhodlal k loupežnému přepadení.

  • Přepadení baru v centru Brna v záznamu průmyslové kamery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236673.jpg
  • Kriminalista Pavel Kříž autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178441.jpg