Policisté kontrolovali řidiče kamionů, desetina z nich porušuje předpisy

Míkovice (Uherskohradišťsko)- Uherskohradišťská policie přitvrdila vůči řidičům nákladních aut. U vesnice Míkovice na hlavním tahu od slovenských hranic si dnes na neukázněné šoféry počíhali policisté dopravní i cizinečtí posílení navíc o takzvanou mobilní expertní jednotku. Ta dokáže dokonale „proklepnout“ zastavené vozidlo, zkontroluje jeho technický stav, náklad a taky záznamy dokazující dodržování bezpečnostních přestávek.

„Regionem procházejí dva tranzitní tahy, které jsou zhusta využívány nejen tuzemskými, ale i zahraničními řidiči. Unavený řidič kamionu, který například nedodržuje bezpečnostní přestávky, a k tomu třeba manipuluje se záznamovým zařízením jízdy, je reálným ohrožením bezpečnosti na silnici,“ vysvětlil Robert Rampáček, šéf uherskohradišťských dopravních policistů. Ti za první dva měsíce letošního roku zkontrolovali 330 řidičů kamiónů. 36 z nich porušilo silniční pravidla, mezi hříšníky převažovali cizinci. Museli na místě zaplatit kauce v celkové výši téměř tři čtvrtě milionu korun, pak teprve směli pokračovat v jízdě.

Nečekaný úlovek

NO COMMENT: Policejní kontrola (zdroj: ČT24)

Policisté dnes zastavili českého řidiče, který podle nich v uplynulých dvou týdnech desetkrát vytáhl ze svého záznamového zařízení magnetickou kartu. Nejspíš proto, že nedodržoval povinné přestávky. Řidiči hrozí ve správním řízení až padesátitisícová pokuta, postih pro zaměstnavatele může být až půlmilionový. Nečekaným „bonusem“ bylo zadržení mezinárodně hledaného mladíka, který bez dokladů cestoval jako spolujezdec v jednom z kontrolovaných vozidel.