Vojáci v záloze bojovali s „nepřítelem“ i s náročným terénem hor

Valašské Meziříčí -Zalesněné kopce v okolí Valašského Meziříčí obsadili vojáci v záloze a policisté ze zlínských a brněnských pořádkových jednotek. Po zuby ozbrojení a pečlivě maskovaní příslušníci aktivních záloh bojovali v náročném terénu sami se sebou i s imaginárním nepřítelem. Mimořádné třídenní cvičení nazvané Patrola 2011 se ve Zlínském kraji konalo počtvrté.

Vojáci v záloze absolvovali s plnou polní na zádech a se zbraní v ruce více než třicetikilometrový pochod. I přes vyčerpávající přesun museli být neustále ve střehu před neočekávanou hrozbou útoku neznámého počtu členů policejních zásahových jednotek, kteří je tajně sledovali.

„Policisté byli bohužel jednou úspěšní a našeho kolegu, takzvaného pátrače, zasáhli. Imaginárně je tedy mrtvý,“ popsal velitel Jan Kostelný. Vojáci jsou dnem i nocí kvůli možným útočníkům na stráži. Skutečná rvačka ale nehrozí, jakýkoliv fyzický kontakt je zakázán.

NO COMMENT: Cvičení vojáků v záloze - bojují s \"nepřáteli\" i s horským terénem (zdroj: ČT24)

Smyslem mimořádného cvičení není jen utužit fyzickou kondici a partu třiceti vojáků v záloze, ale vypilovat taktiku, orientaci v neznámém terénu a v neposlední řadě si sáhnout na dno svých sil. Vlídné k nim bylo letos počasí, protože teploty se držely kolem nuly. Vloni spali pod celtovými přístřesky, které si sami postavili, ve dvacetistupňových mrazech.

„Záložáci“ nechali doma rodiny a trénovali. Mnozí už při povodních pomáhali

Jan Pončák přijel kvůli cvičení až z Chomutova, kam se nedávno ze Zlínska přestěhoval. Bankovní právník si vzal volno a doma nechal manželku s třemi syny. „Manželka to chápe, dva roční synové z toho ještě nemají rozum. A nejstarší, který má čtyři a půl roku, tak ten si ode mě rád půjčuje plynovou masku,“ dodal.

Patrola 2011

Akce navazuje na podobná cvičení z předchozích let. V loňském roce absolvovali „záložáci“ cvičení Ploština 2010 a v předchozích letech Clay-Eva 2009 a Beskydy 2008. Vždy byly mimo jiné poctou účastníkům protifašistického odboje. Podle Kostelného nyní jednotky aktivních záloh ve Zlínském kraji tvoří zhruba pět desítek lidí.

Jan Pončák je připravený, že by v případě živelné katastrofy pomáhal třeba při hlídání evakuovaného území. V minulých letech už se to stalo, mnozí z těchto vojáků v záloze už v minulosti při povodních nebo při likvidaci kalamity ve Vysokých Tatrách pomáhali.