Nejvyšší správní soud rozhoduje o pochodu Dělnické mládeže v Brně

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) projednává kasační stížnost města Brna, kterému se nelíbí, že Krajský soud v Brně povolil pochod Dělnické mládeže. Soud zákaz pochodu vydaný magistrátem pro nedostatek důkazů zrušil. Magistrát nepředložil dostatek důkazů o propojení Dělnické strany a Dělnické mládeže a ani neprokázal možnou nebezpečnost strany. Přitom dřívější rozsudek NSS mimo jiné jasně říká, že „projevy Dělnické mládeže mohou podněcovat nesnášenlivost z důvodu odlišné národnosti, diskriminaci a popírání rovných práv a svobod člověka“. Úředníci prý z nedostatku času důkaz zapracovat nestihli. Rozhodnutí soud sdělí do konce týdne.

Na rozhodnutí o odůvodnění, proč pochod nechtějí povolit, měl magistrát jen tři dny. „Jako důkazy předložili odkaz na nějaké otevřené zdroje, které nebyly specifikovány, a jednu starou tiskovou zprávu. To bylo všechno,“ vysvětlila předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně Jana Jedličková. Předložené důkazy nebyly dostatečné, proto soud zrušil zákaz vydaný magistrátem.

Očekává se, že NSS kasační stížnost odmítne, prvomájové pochody se tak nejspíše budou konat. Sympatizanti krajní pravice nahlásili hned dva - první vede centrem města, druhý míří do problémových lokalit Cejl, Bratislavská a Francouzská.