Keltskému skanzenu Isarno hrozí zánik

Letovice - Město možná přijde o jednu ze svých turistických atrakcí - keltský skanzen Isarno. Skanzen leží na pozemcích města a jejich současná nájemkyně a majitelka budov vypověděla radnici smlouvu s tím, že chce pronájem přepsat na svého bývalého přítele Aleše Olesova. Město na jejich výzvu nereagovalo a místo toho vypsalo výběrové řízení na nového provozovatele. Nikdo se ale nepřihlásil.

„My v žádném případě případě nechceme činnost skanzenu ukončit. Pouze jsme město požádali o přepis pronájmu pozemku z mé nyní už bývalé přítelkyně na mě,“ popsal Aleš Olesov. Skanzen se mu zrodil před deseti lety přímo pod rukama a ve svém snažení chce pokračovat i nadále.

Vedení radnice ale tvrdí, že žádnou žádost nedostalo a že ani Aleš Olesov a ani bývalá pronajimatelka se do soutěže nepřihlásili.

NO COMMENT: Skanzen Isarno (zdroj: ČT24)

Majitelka skanzenu prý nabídla budovy, které stojí na pozemcích města, k odkupu. Podle vedení radnice požadovala částku 8 miliónů korun. Město si ale nechalo zpracovat posudek a tvrdí: „Hodnota budov je nulová!“ Radnice navíc nemá rezervy, aby budovy od majitelky odkoupila. I nadále ale s majitelkou vyjednává. Pokud se obě strany nedohodnou nebo se nenajde nový provozovatel skanzenu, není vyloučené, že bude srovnán se zemí.

Skanzen vznikal přes deset let

Keltská vesnice nedaleko Letovic vznikala přes 10 let. Každým rokem přibývají nové stavby nebo jiná vybavení. Skanzen se může pochlubit například kopií kruhovitého objektu z Irska, který má v průměru deset metrů, nebo napodobeninami objektů, jejichž základy se nalezly v Bořitově u Blanska a u Mikulova. „Chceme postavit dohromady 23 staveb. Rádi bychom postavili také jednu nebo dvě stavby z neolitu,“ plánoval ještě loni správce skanzenu Aleš Olesov.