Hasiči zachraňovali březí krávu z jímky

Liptál - Krávu s nenarozeným teletem z místního zemědělského družstva dnes brzy ráno vyjeli vyprošťovat zlínští hasiči. Poté co utekla z výběhu, propadla se totiž do sběrné jímky a zůstala v ní uvězněná. Na pomoc jí přijeli tři hasičské jednotky se speciálním jeřábem. Zvíře se podařilo zachránit a podle veterináře o svého potomka nepřijde.

Na místo postupně vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína, Zlína a Otrokovic se zásahovými vozy. „Na místě jsme zjistili, že jedna ze dvou krav, které během noci utekly, se propadla otvorem do částečně kryté velké sběrné jímky kravína. První krávu se pracovníkům družstva podařilo vyprostit, ale na vytažení druhé museli být povoláni hasiči,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Po příjezdu prvních hasičů ze Vsetína se ukázalo, že kráva je až po krk ve výkalech, a kdyby se vysílila, mohla by se utopit. „Museli jsme rychle zahájit čerpání jímky, do čehož se zapojili i sami družstevníci. Po odčerpání výkalů se zjistilo, že se kráva nijak nezranila, a tak se mohla začít normálně pohybovat a to ji uklidnilo,“ popsal situaci Mitáček.

NO COMMENT: záchrana březí krávy z jímky (zdroj: ČT24)

Pak začala práce pro speciální lezce ze vsetínské hasičské stanice a speciální vyprošťovací vůz z Otrokovic. Začalo vytahování krávy jeřábem přes střechu kravína. „Nejdříve ale bylo nutné vyříznout do střechy otvor a vytvořit tak prostor pro spuštění háku jeřábu. Před samotným vytažením si hasiči ještě připravili dostatek dřevěných podkladů a trámků na krytí jímky,“ dodal Mitáček k průběhu celého zásahu.

Do odčerpané jímky slezl po žebříku velitel zásahu s jedním ošetřovatelem. Podařilo se jim nasadit zvedací popruhy pod krávu, která byla následně vyzdvižena. Po celou dobu záchranné akce bylo zvíře relativně klidné a nebylo nutné aplikovat zklidňující medikamenty. Po vytažení odešla kráva k ostatním a k rannímu krmení.

Záchranné akce velkých zvířat jsou hasičům hlášeny i několikrát ročně. Před nedávnem vyjížděli naši hasiči na záchranu koní u obce Poteč, kde těsně před loňskými Vánocemi došlo k propadu několika koní do zamrzlé venkovní vodní jímky.

  • Záchrana březí krávy z jímky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2391/239029.jpg
  • Záchrana březí krávy z jímky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2391/239031.jpg
Vydáno pod