Rožnovský projekt protipovodňových hrází je v ohrožení

Rožnov pod Radhoštěm - Zdrcující kritice bylo na dnešním jednání podrobena radnice Rožnova pod Radhoštěm. Nad projektem výstavby protipovodňových hrází, které vedení města připravuje už od roku 2004, visí otazníky. Signatáři petice a opoziční politici radním vytkli, že s lidmi o těchto plánech nekomunikují. Ochránci přírody se zase bojí o vydry říční, které v Bečvě žijí. Hráze omezí jejich volný pohyb a mohly by zavinit i jejich úplné vymizení z Rožnova.

Lidé, které pravidelně trápí záplavy, ale pro vydru pochopení nemají. Ochranných staveb už se nemohou dočkat. Dobře si pamatují nejen svoje zaplavené domy, ale také slinice, garáže a nebo koupaliště. Pro ty je vidina faktu, že se má na podzim začít stavět, dobrou zprávou.

Ochranáři ale rozjeli petici, podle které postavená zeď zničí přírodu a vše, co kolem řeky žije. „Živočichové kolem Bečvy potřebují přirozený prostor, a když se postaví bariéra, která tak jako tak před velkou vodou nakonec neuchrání, budou to navíc vyhozené peníze,“ vysvětlil jeden z iniciátorů petice Michal Šulgan z místního sdružení Zdravý Rožnov.

Vedení města čelí kritice ze všech stran

Radnice společně s vedením Povodí Moravy, které stavbu připravuje, chce ale především ochránit majetek místních lidí. Připomínky nespokojených občanů shromažďuje na stavebním úřadě už dlouho.

Proto se rozhodla také pro dnešní veřejné jednání, kde chce dopodrobna vysvětlit, jak budou hráze vypadat. Doufala, že když dostatečně vše osvětlí, nespokojení občané ustoupí. Místo toho přišly další výtky.

Kritici stavby hráze:

„Město podél Bečvy před rokem vybudovalo novou cyklostezku. Mohla stát na vyvýšeném násypu.“

Podle místních Bečva neohrožuje domy na straně, kde by měla vyrůst kilometrová hráz, ale rozlévá se na opačném břehu. Dalším se nelíbí, že město v místě plánované hráze před rokem vybudovalo novou cyklostezku. Už tehdy prý měli myslet na své další plány - cyklostezka podle nich mohla stát na vyvýšeném násypu.

Moc času Rožnovákům na konečné rozhodnutí nezbývá. Dvacetimilionovou dotaci mají ve státním rozpočtu zarezervovanou pouze do letošního listopadu.