„Vaše energie je potřeba jinde“, vyzývá festival Jeden svět

Brno - Kolik času jsme ochotni věnovat nesmyslným činnostem? Takovou otázku si položili organizátoři festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Festival zahájili happeningem na náměstí Svobody, kde desítky lidí balancovaly s nejrůznějšími předměty od deštníků po košťata. Vše v duchu sloganu „Vaše energie je potřeba jinde!“. Projekce filmů v Brně začínají už od příštího týdne.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech má v Brně dvanáctiletou tradici. Letos bude v kinech, kavárnách, muzeích či divadlech promítnuto téměř padesát filmů z celého světa. Společným tématem všech filmů jsou lidská práva.

„Letošní ročník upřednostňuje témata, jako jsou korupce, stáří, ekologická a genderová oblat. Aktuálními filmy se také vrátíme do předchozích let, kdy jsme se zaměřovali na snímky z Haiti, Běloruska, Barmy nebo Číny,“ shrnula výčet témat organizátorka Kateřina Petrášová.

Kateřina Petrášová o happeningu (zdroj: ČT24)

Místa projekcí v Brně:

Kino Art, Sál Břetislava Bakaly, Kavárna Trojka, HaDivadlo, Uměleckoprůmyslové muzeum

Festival reaguje na aktuální problémy světa a žádný z promítaných filmů není starší víc než jeden rok. Po každé projekci mají diváci navíc možnost o problémech diskutovat s tvůrci i odborníky v daných oblastech.

„Když lidé nebudou věnovat svůj čas nesmyslným činnostem, ale přijdou se podívat na tyto filmy, poznají lépe okolní svět. Budou si tak moci utvořit vlastní názor na současné problémy ve světě, ale i v České republice,“ dodala Kateřina Petrášová.

Festival v Brně potrvá od 22. března do konce měsíce. Nabídne desítky filmů, ale i přednášek, divadel, výstav či diskusí. Aktuální program festivalu je možné nalézt na jeho internetových stránkách.