Památkáři v Telči postavili načerno plot, teď jim hrozí pokuta

Telč – Národní památkový ústav v Telči postavil načerno plot v zámecké zahradě. Stavební úřad už zahájil řízení o jeho odstranění, památkáři tak musí narychlo shánět potřebná povolení, aby mohli stavbu dodatečně legalizovat. Kvůli chybějícím razítkům bude navíc úřad čelit i pokutě, která by ale neměla být příliš vysoká, stavební úřad prý vyměří sankci při dolní hranici.

V celém případu jde o nový plot, který odděluje věřejně přístupný městský park od zámecké zahrady. Podle ředitele památkového ústavu v Telči Libora Karáska už je zpracovaná dokumentace, a až padne definitivní rozhodnutí, tak se budou památkáři snažit stavbu co nejdřív legalizovat. „My jsme instituce, která na pochybení v rámci své práce upozorňuje, takže já se vůbec nedivím, že tady na to někdo upozornil - dobře nám tak,“ dodal Karásek.

Ve hře je navíc i propojení obou parků, vyšlapané cestičky totiž ukazují, že si tudy lidé zkracují cestu. V novém plotě by se tak zanedlouho mohla objevit nová branka do zámeckého parku. „Chceme to řešit komplexně v rámci projektu a vybudovat tam legální cestu, která by propojila stávající trasy ve městě,“ uvedl starosta Telče Roman Fabeš. Také památkáři proti brance nic nenamítají, zatím ale nemají potřebných 300 tisíc korun na vybudování návazných chodníků.

Vydáno pod