Rožnov uspěl u vrchního soudu s kauzou bytů privatizované Tesly

Rožnov pod Radhoštěm - Vrchní soud v Olomouci potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě o povolení vkladu vlastnického práva města do katastru nemovitostí k domům a bytům získaným při privatizaci rožnovské Tesly. Spor se táhne od roku 1997 , kdy si lidé koupili od města obecní byty. Podle firmy Immobilien Pirker Reality, která se stala nástupkyní privatizované Tesly Rožnov, však tyto byty patřily k jejímu majetku, a tak s nimi nikdo neměl právo manipulovat. Právní moci nabývá tento rozsudek doručením účastníkům řízení a je proti němu možno podat dovolání k Nejvyššímu soudu do dvou měsíců od jeho doručení.

„Nejvyšší soud v tom případě nejprve zváží, zda napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam. Pokud dozná, že ano, bude se dovoláním zabývat. V opačném případě dovolání odmítne,“ upřesnila vedoucí právního odboru MěÚ Olga Vrublová.

Klíčové svědectví vnesl do případu loni na podzim bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek (ODS), který byl v době, kdy se Tesla privatizovala, správcem národního majetku. „Nástupce Tesly Rožnov byl v privatizačním projektu zavázán k bezúplatnému převodu  bytů na město. Vše, co nesloužilo k podnikání, se na něj tehdy převedlo. Proto také bylo před privatizací sníženo základní jmění o hodnotu bytů. Ty tak nebyly součástí privatizačního projektu,“ prohlásil u soudu Ježek.

Firma zpochybnila transakci bytů už v roce 2000

Město Rožnov pod Radhoštěm získalo byty v jedenácti domech v roce 1992 na základě privatizace bývalého státního podniku Tesla. Bezúplatný převod se uskutečnil prostřednictvím společnosti SVAS, kterou za účelem odstátnění Tesly založilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Společnost SVAS se později stala soukromou firmou a své jmění převedla na společnost Immobilien Pirker Reality. Ta si na byty, jež rožnovská radnice mezitím v roce 1997 odprodala, začala v roce 2007 coby nástupce Tesly dělat nárok.

Transakci bytů přitom firma zpochybnila už v roce 2000 a začala se soudit s jejich současnými majiteli. Tvrdí, že lidé byty obývají nelegálně. Lidé z bytů jsou vyděšeni - legálně si je koupili a kvůli soudnímu sporu nemají šanci byt prodat, vyměnit nebo se třeba jen vypořádat při rozvodu.

„Známe případy lidí, kteří měli garsonku, ale postupem času se jejich rodina rozrostla o tři děti a teď, když si chtějí koupit něco většího, nemohou s bytem manipulovat. Je to tristní situace,“ prohlásil David Zapletal z občanského sdružení Rožnovské byty, které vzniklo právě kvůli problému se zpochybňovaným vlastnictvím bytů.

Sporné byty v Rožnově pod Radhoštěm
Zdroj: ČT Brno