Ústavy sociální péče na Zlínsku čekají změny

Velehrad - Péči o lidi s mentálním a kombinovaným postižením od státu často přebírá církev. Jenže teď se zdá, že to může způsobovat problémy. Církevní objekty jsou totiž často památkově chráněny a jejich přestavba na objekty, které budou vyhovovat požadavkům třetího tisíciletí, není možná. Ve Zlínském kraji se to týká třeba klientů ústavu v Zašové na Vsetínsku. Teď krajští radní začínají mluvit i o stěhování obyvatel ústavu ve Velehradě na Uherskohradišťsku.

Velehradský ústav se stal vedle zařízení pro zdravotně a mentálně hendikepované v Zašové na Vsetínsku dalším, který Zlínský kraj zařadil do pilotního projektu transformace sociálních služeb.

„Budova je předimenzovaná, je tam 95 klientů a prostorově to nevyhovuje. Na pokoji je až 5 klientů, tzn. nemají soukromí, část těch budov není bezbariérově přístupná,“ zdůvodňuje  zařazení tohoto ústavu do projektu krajská radní Taťána Neresjan (ČSSD). Cílem projektu je zařazení klientů ústavů do běžného života. Ti, kdo mají větší míru soběstačnosti, proto budou využívat chráněná bydlení, případně tzv. podporovaná bydlení.

Vrchní sestra DOZP Blanka Buchtíková (zdroj: ČT24)

Čtyřiadvacet žen se přestěhuje do domů za celkem 30 milionů korun. Jeden vyroste ve Starém Městě, druhý pravděpodobně v areálu uherskohradišťské nemocnice.

Klienti jsou na změny připravováni
 
V některých klientech už teď vyvolává myšlenka stěhování trauma. Tito lidé těžko snáší změny, pro nejstarší z nich je velehradský ústav domovem už 30 let.
 
„Transformaci klientům vysvětlujeme na schůzkách, které spolu máme. Mnozí z nich se na to těší, ale taky tu máme klientky, a hlavně ty starší, které  nechtějí do domečků jít a chtějí zůstat,“ říká vrchní sestra Blanka Buchtíková.
 
S vysvětlováním a přesvědčováním si budou muset vedení ústavu i krajští radní pospíšit. Areál by měli jeho klienti opustit během následujících dvou let.