Dopravní podnik nabízí stažení jízdního řádu do mobilu zdarma

Zlín - Mít jízdní řád kdykoliv pohodlně v mobilu a navíc zdarma - sen mnoha cestujících. Obyvatelům Zlína se splnil, když Dopravní podnik Zlín-Otrokovice (DPZO) spustil první dopravní bluepoint. Ten umožňuje stažení jízdního řádu městské dopravy do mobilu zdarma. Bluepointy jsou zařízení, která nepřetržitě vysílají signál pomocí technologie bluetooth. Zařízení jsou využívána především u památek nebo v centrech měst, kde nabízí ke stažení audioprůvodce daným místem.

Bluepoint vysílající v blízkosti předprodeje jízdenek na zlínské ulici Školné je v provozu tři měsíce. Cestující projíždějící Zlínem o službu projevili značný zájem. „Jen za únor si jízdní řády společnosti stáhlo 720 uživatelů. Jde vidět, že obyvatelé Zlína si na službu rychle zvykli,“ popsal vedoucí oddělení informatiky Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DPZO) Karel Dvorský.

DPZO se proto rozhodlo zařízení, které si dosud jen pronajímalo, koupit. Zvažuje i variantu, že by jízdní řády bylo možné stáhnout i na dalších bluepointech ve Zlíně a v Otrokovicích, které slouží pro turistické účely.

NO COMMENT: Stáhnout si jízdní řády přes bluepoint na Školní ulici je snadné (zdroj: ČT24)

Jak bluepoint funguje?

Pokud se člověk s mobilním telefonem, na němž má zapnutou funkci bluetooth, pohybuje v dosahu 50 metrů od bluepointu, automaticky se mu nabídne ke stažení soubor s jízdním řádem. Pokud se uživatel rozhodne soubor přijmout, do mobilního telefonu se mu za několik vteřin přenese zcela zdarma aktuální a kompletní jízdní řád společnosti. Potom už záleží na typu mobilního telefonu - některé aplikaci rovnou nainstalují, u jiných je potřeba ještě souhlas s instalací nebo přepsáním staré verze jízdních řádů. Zařízení samo pozná, jaká verze je na mobilu nainstalovaná. Když ji má uživatel aktuální, bluepoint ji ke stažení nenabídne. Jízdní řád má uživatel k dispozici zdarma a bez nutnosti jakéhokoli připojení.

Cestující s mobilem se v Česku neztratí

Bez papírových jízdních řádů se dnes mohou obejít cestující v mnoha městech republiky. Stačí mít mobilní telefon. Všichni operátoři v Česku podporují vyhledávání v jízdních řádech prostřednictvím SMS. Postup sestavení SMS požadavku na vyhledání spojení se u jednotlivých operátorů liší. Pokud cestující podle klíče vyplní odkud a kam chce jet a odešle SMS na určené číslo, operátor mu obratem pošle zprávu s vyhledaným spojem.

Kromě SMS služby existují i další možnosti. Lidé, kteří mají telefon podporující WAP, si mohou stáhnout některou z mnoha aplikací, která jim umožní přístup k informacím o hromadné dopravě pro několik desítek měst. Výhodou WAP verze je její aktuálnost. Ve vyhledávání se zobrazí i výluky či změny jízdních řádů, kontakt na informační kancelář nebo odkaz na vyhledávač spojení.

Vydáno pod