Zámek ve Valticích zpřístupní dva nové knížecí sály

Valtice - Novým lákadlem zámku ve Valtice na Břeclavsku budou dva zpřístupněné knížecí sály rodu Lichtenštejnů. První bude lovecký a kromě trofejí a zbraní v něm příchozí naleznou i různé historické kuriozity. V druhém sále bude knihovna. Přes 1100 svazků bude umístěno v neobarokní knihovně posledního moravského zemského prezidenta Jaroslava Mezníka (1884 až 1941).

Knížecí sály se nacházejí v prvním patře zámku. Tvoří je celkem šest komnat. Dlouhá desetiletí byly ve velmi špatném technickém stavu. Poškozené podlahy, stropy i omítky se nyní podařilo ve dvou sálech opravit za asi čtvrt milionu korun. Místnosti jsou obnovovány s využitím starých inventářů. Po desetiletích se do nich vracejí původní předměty. Otevřeny budou jako hlavní turistická novinka zámku v květnu.

Problém vyvstal při obnově knížecí knihovny. Zachovaly se sice lichtenštejnské svazky, nikoli ale knihovna. Proto budou umístěny do neobarokní knihovny posledního moravského zemského prezidenta Mezníka, zastřeleného za druhé světové války v brněnských Kounicových kolejích. Knihovnu využíval po léta Moravský zemský archiv na zámku v Kunštátě na Blanensku.

NO COMMENT: Valtický zámek se připravuje na sezónu (zdroj: ČT24)

„Protože knihovna moravského prezidenta zcela zapadá svým vzhledem do našich historických prostor, byla převezena do Valtic s tím, že bude představena veřejnosti,“ říká kastelán Michal Tlusták.

Zámek ve Valticích navštíví ročně zhruba 40.000 turistů. Jako součást Lednicko-valtického areálu je zapsán od roku 1997 do světového seznamu památek UNESCO.

Vydáno pod