Brněnští buddhisté mají nové meditační centrum

Brno – Nové meditační centrum v brněnské Divišově čtvrti při pohledu zvenčí připomíná spíše opravenou funkcionalistickou památku než modlitebnu buddhistů. Moderní budova s místem pro dvě stovky lidí nahradila starší sídlo, které brněnské komunitě kapacitně nestačilo. Na stavbu takzvaného Domu Diamantové cesty za 24 milionů korun přišla polovina peněz z grantů, zbytek poskytla soukromá nadace jako bezúročnou půjčku, která se postupně splatí z darů českých i zahraničních buddhistů. Pro veřejnost se dům oficiálně otevře dnes večer přednáškou učitelky buddhismu Veroniky Černé.

Design stavby odpovídá podle Veroniky Černé tomu, jak se buddhismus včlenil do západní kultury. „Moderní lidé se zajímají o buddhistická učení a meditační techniky, nikoli o tibetskou kulturu. Nechtěli jsme proto meditační centrum stavět ve východním stylu, naopak jsme se přihlásili k tradici brněnského funkcionalismu,“ dodala Černá.

Podle Černé lidem přestávají stačit materiální hodnoty, chtějí se rozvíjet a žít bohatý vnitřní život. Často jde o studenty vysokých škol, přicházejí však i rodiny s dětmi. „Vždy jsou to však lidé, kteří mají rádi svobodu a nezávislost. V našich centrech nemáme žádná omezení týkající se jídla, pití, rodinného ani pracovního života, nejde o mnišský směr buddhismu,“ popsala Černá.

Buddhismus Diamantové cesty

Do Evropy se dostal buddhismus Diamantové cesty z Tibetu v 60. letech minulého století. V České republice je praktikován laický buddhismus, což znamená, že centra nejsou určena mnichům nebo mniškám. Lidé sem chodí ve volném čase meditovat, dozvědět se něco o buddhismu a rozvíjet svůj potenciál. Do center dochází studenti i rodiny s dětmi a nevztahují se na ně omezení týkající se jídla, pití nebo rodinného a pracovního života jako u mnišského směru buddhismu.

Polovinu z celkových nákladů musí centrum splatit nadaci, která poskytla bezúročnou půjčku. Pravidelné splátky chce platit z darů českých i zahraničních cizinců. Za dar, jehož hodnotu si každý určuje sám, dostane člověk takzvaný brnometr - jeden metr čtvereční kdekoliv v budově Domu Diamantové cesty. Nejvíce pronajatých míst je v modlitebně, kuriozní jsou i pronájmy dámských toalet muži a naopak.

Meditační centrum je pro zájemce otevřeno vždy od pondělí do čtvrtka ve večerních hodinách. V centru si mohou kromě meditací také půjčit nebo koupit knihu s buddhistickou tematikou. Aktuální přehled přednášek a dalších kulturních akcí centra je dostupný na webových stránkách.

Dům Diamantové cesty v Brně
Zdroj: www.bdc.cz/Buddhismus Diamantové cesty
Vydáno pod