Cyklovlaky vyjedou do nové sezony

Praha/Brno – České dráhy zahajují novou cyklistickou sezonu. Otevírají oblíbené nádražní půjčovny bicyklů a poprvé vypraví také dva cyklovlaky. Kromě tradičního spoje z Prahy přes Hostivice, Středokluky a Podlešín do Slaného a zpět vyjede v sobotu zcela poprvé také cyklovlak nazvaný Velo Podyjí z Brna přes Moravský Krumlov, Hrušovany nad Jevišovkou a Znojmo do Šatova a zpět. Zatímco středočeský cyklovlak bude v provozu každý víkend v sobotu a neděli, jeho jihomoravský protějšek vypraví dráhy pouze pětkrát během roku.

Vlak Velo Podyjí odjede z královopolského nádraží v 8:11, z hlavního nádraží v 8:30, do Šatova dorazí v 10:24. V 17:45 se vydá na zpáteční cestě, na brněnské hlavní nádraží přijede cyklovlak v 19:40. Turisté se mohou vydat za krásami Národního parku Podyjí, mají také možnost zajet si na kole do parku Thayathal, který z rakouské strany přiléhá k Podyjí.

Zatím většinou nejsou otevřeny hrady a zámky v okolí, například zámek Vranov nad Dyjí nebo hrad Bítov ale budou turistům k dispozici při dalších jízdách cyklovlaku. Jihomoravský cyklovlak pojede ještě 28. května, 18. června, 3. září a 19. září.

Středočeský cyklovlak pojede dvakrát denně v 9:10 a 13:41 z Masarykova nádraží v Praze. Sveze cestující po zajímavé trati z Hostivic do Podlešína, která vede kolem Budče a Okoře. Nejezdí po ní žádný osobní vlak s výjimkou cyklovlaku, který do Slaného dorazí v 11:00 a 15:24. Zpět mohou cyklisté využít buď spoje v 11:31 ze Slaného, který na Masyrykovo nádraží přijíždí ve 13:12, nebo vlaku, který vyjíždí v 17:32 a v cílové stanici je v 19:11.

Tento cyklovlak bude jezdit vždy v sobotu a neděli až do 30. října.

Ani jeden cyklovlak nenabídne cestujícím vysoký komfort. Z Prahy do Slaného by měl podobně jako v minulých letech jezdit starý motorák s přívěsným vozem upraveným k převážení kol. Na jižní Moravě vypraví dráhy obdobnou soupravu.

Vydáno pod