Radní Brna: o osudu „Milosrdných“ ať rozhodne ředitel

Brno – Brněnská městská rada, která se před čtrnácti dny vložila do krizové situace na anesteziologickém pracovišti v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, odkud postupně odešlo kvůli novému řediteli osm anesteziologů, nakonec nepřišla s ničím. Po dnešním jednání se rozhodla, že vše nechá na řediteli Josefu Drbalovi a bude jen každých čtrnáct dní sledovat, jak se situace vyvíjí. Péče na oddělení už přitom několikátý týden po skončení akce „Děkujeme, odcházíme“ jede v krizovém plánu, musí se odkládat operace a fungují dva ze šesti operačních sálů.

Namísto spásonosného řešení, tak radní vzkázali pacientům: situace bude stejná jako před třemi týdny. Sice jsme se do problému vložili, během tří týdnů jsme ale přišli na to, že může jet tak, jako předtím. „Pan ředitel má naši plnou důvěru,“ prohlásil primátor Roman Onderka po hodinovém jednání během něhož byl Drbal čekající v předsálí třikrát zavolán dovnitř.

„Teď konečně mám pocit, že mi vedení města věří a tak začnu se změnami. Především chci redukovat počet anesteziologů v nemocnici a sloučit je na jediném centralizovaném pracovišti, kde se bude péče odehrávat, “ prohlásil nový ředitel, který však přes inzerát dál shání anesteziologoy přes inzerát. Svojí novou vizí by jich však už nepotřeboval dvanáct, ale pouze osm.    

Pět z osmi anesteziologů, kteří se už do Nemocnice Milosrdných bratří po skončení akce „Děkujeme, odcházíme“ nevrátili, přitom získali práci v Úrazové nemocnici. Tam je přijali s otevřenou náručí, protože anesteziologů je málo. Předtím tito lékaři dali jasně najevo, že jsou ochotni se do nemocnice vrátit, ale jen s podmínkou, že odejde nový ředitel Josef Drbal. Ten byl na své místo jmenován letos v lednu vedením města po výběrovém řízení, o jehož výsledku si „brněnští vrabci štěbetali“ už měsíc předem.

K výzvě k odchodu z pozice ředitele nemocnice nedošlo během Drbalovy kariéry poprvé. Už v roce 1999 jej vyzvalo k odchodu z pozice ředitele Masarykova onkologického ústavu třicet specialistů, podle nichž bránil v odborném rozvoji zařízení. Když se pak o rok později stal ředitelem hodonínské nemocnice, nebyl „dobře“ přijat ani tam. Za pár měsíců skončil jako vedoucí zdravotního odboru Jihomoravského krajského úřadu, kde působil cca deset let. Od letošního roku je ředitelem nemocnice Milosrdných bratří.

A právě to byl možná také jeden z důvodů, proč se po skončení akce „Děkujeme, odcházíme“ odmítli anesteziologové do nemocnice vrátit. Anesteziolog Jaroslav Kutý pracoval u Milosrdných bratří 26 let a nepopírá, že by se rád vrátil. „Neumím si představit, že bychom se na návratu mohli dohodnout s panem ředitelem Drbalem,“ dodal Kutý.

Mezitím s nimi s každým zvlášť jednala i náměstkyně, která se do celého problému vložila z pozice zřizovatele nemocnice, kterým je město Brno. O výsledcích svých jednání s ředitelem a jednotlivými lékaři však mluvit nechtěla. Minulý týden k tomu přibyla schůzka s brněnským primátorem, ani z ní ale nevzešlo žádné zveřejnitelné stanovisko. Mluvit nechtěl ani Drbal, který čekal na posvěcení svých kroků městskou radou. Co budou znamenat jeho změny pro pacienty, ale zatím stále není jasné.