Vaškůj je opět ve vazbě v Rakousku

Vídeň - Podnikatel Roman Vaškůj, odsouzený za daňové úniky k 7,5 letům vězení, byl v Rakousku opět vzat do vazby. Uvedl to zpravodajský server iDnes. Vaškůj byl v Rakousku, kam odjel po rozhodnutí českého soudu, zadržen loni v červnu. Koncem loňského roku byl ale soudem propuštěn. V jeho nepřítomnosti pak soud na konci února rozhodl o vydání Vaškůje do České republiky.

„Zadržení hledaného Romana Vaškůje předcházela úzká spolupráce s rakouskými kolegy. Akce byla bezproblémová a Roman Vaškůj se v podstatě ani neměl čas bránit,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. „Předpokládáme, že předání zadrženého by se mohlo uskutečnit v nejbližších dnech, maximálně týdnech,“ dodala. Rakouská policie Vaškůje zadržela včera odpoledne před jeho vídeňským bytem.

Roman Vaškůj už téměř nemá šanci, že by se legální cestou vydání do Česka vyhnul. „Můžeme ještě podat žádost k Nejvyššímu soudu, ale je to velmi výjimečné. Za dobu svojí praxe jsem se nesetkal s tím, že by soud odmítl někoho vydat do takové země jako je Česká republika,“ potvrdil právní zástupce Romana Vaškůje Roland Kier.

Vaškůj byl opět vzat do vazby (zdroj: ČT24)

K předání Vaškůje by mělo na česko-rakouských hranicích dojít do dvou měsíců

Pokud se Vaškůj neobrátí na Nejvyšší soud, vydá rakouské ministerstvo spravedlnosti konečné rozhodnutí o vydání. „Poté eskortuje rakouská policie Romana Vaškůje na česko-rakouskou hranici, kde si ho přeberou čeští policisté,“ uvedla mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Rakouská strana vydala Vaškůje do Česka, aby mohl být stíhán za podvody s leteckým olejem a aby nastoupil trest za daňové úniky z let 1994 až 1995.