Majitelé unikátního funkcionalistického hotelu Avion se jej rozhodli prodat

Brno - Unikátní funkcionalistická památka architekta Bohuslava Fuchse v centru Brna bude na prodej. Jeho majitelům, jak řekli České televizi, došla trpělivost. Několikrát se jim nepodařilo získat na opravu nejužšího hotelu v Evropě dotace, a tak se rozhodli zbavit se ho. Co bude s památkou, to ale není vůbec jasné, podle některých makléřů je totiž za současné ekonomické situace neprodejná.

Stanislav Berousek, který hotel koupil v roce 2005 od restituentů a plánoval v něm zásadní rekonstrukci, už ani nepožádá o dotaci z evropských fondů, což by mohl učinit do konce dubna. „Mé ženě došla trpělivost z papírování a především ze způsobu jednání zástupců firmy Epron, přes kterou jsme o dotaci několikrát neúspěšně požádali. Dokonce nám její zástupci vyhrožovali, když jsme jejich práci chtěli předat někomu jinému. Už na to prostě nemáme sílu,“ uvedl Berousek, který také zdůraznil, že už do památky po její koupi „nasypal“ kolem deseti milionů korun.

„Je mi to moc líto, ale už na to nemáme ani peníze. Je mi jedno, kdo to koupí, ale byl bych nejraději, kdyby to bylo město,“ dodal Berousek.

Jenže to bude podle oslovených realitních makléřů velký problém. V rámci realitní krize panuje největší propad právě v oblasti hotelnictví, trh se zhroutil, nové hotely se nestaví a ty staré se nerekonstruují. Hotel má navíc nevyčíslitelnou hodnotu kvůli tomu, že se stal kulturní památkou, a v takovém případě ani není jasné, kolik by stála jeho případná rekonstrukce. „Kdyby některý realitní makléř řekl cenu, musel by si to vycucat z prstu. Vsadil bych si na to, že hotel Avion je prakticky neprodejný,“ uvedl Jiří Fajkus, generální ředitel realitní firmy Real Spektrum.

Ještě loni na podzim přitom majitel Berousek uváděl, že pokud se mu podaří získat prostředky - asi 80 milionů - na rekonstrukci slavné budovy, začne s ní letos. Termíny původně plánované obnovy hotelu z 20. let minulého století se už posouvaly několikrát, naposledy se mělo začínat loni na jaře. Berousek však při poslední žádosti o příspěvek z EU loni neuspěl.

Hotel Avion je první poválečný hotel v Brně a představuje stěžejní dílo české funkcionalistické architektury 20. let. Díky velmi úzké parcele (8,5 m), na které byl postaven, představuje unikátní dílo s velkými nároky na architekta. Dvě nejnižší podlaží byla vyhrazena pro kavárnu, v dalších sedmi byly hotelové pokoje. Uliční průčelí toto členění reflektuje formou mírně předsunutého arkýře s bílými skleněnými tabulemi v patrech kavárny, patra s hotelovými pokoji se vyznačují menšími pásovými okny a porcelánovými kachlíky.

Funkcionalistická památka od architekta Bohuslava Fuchse nedostala peníze z programu EU, který rozděluje finance pro jižní Moravu a Vysočinu. Žádost neuspěla i kvůli tomu, že prý je v centru Brna řada hotelů a další už turisté nevyužijí. Podle odborníků však porovnávání Avionu s běžnými turistickými hotely v centru nebylo správné.

Vláda loni v únoru přitom zařadila Avion do skupiny staveb s nejvyšší památkovou ochranou. Prohlášení památek za národní kulturní památku (NKP) znamená jejich přeřazení do vyšší kategorie, deklaruje se jejich mimořádný kulturní význam. Hotel z roku 1928 je navíc raritou, patří mezi nejužší hotely v Evropě.

Hotel je zavřený od loňského ledna. Na původních plánech rekonstrukce spolupracoval majitel s několik architekty a projektanty. Naposledy s architektkou Evou Jiřičnou. Památkáři s některými jeho záměry nesouhlasili, problémem pro ně bylo například zastřešení dvorní terasy, kterou do budovy proudilo světlo. A nebo kasino. K opravě ale nakonec stejně nedošlo kvůli nedostatku finančních prostředků. Zrekonstruovaná perla Brna měla podle Berouska nabídnout návštěvníkům 37 pokojů, prosklenou terasu s výhledem na město i vinotéku v podzemí.