Žena vysoudila odškodné za pád na městském chodníku

Havlíčkův Brod – Město ať platí za nebezpečný chodník, nařídil okresní soud havlíčkobrodské radnici ve sporu s Jaroslavou Bártů, která se loni v zimě zranila na neuklizeném městském chodníku. Rozsudek zatím není pravomocný. Jaroslava Bártů, která má dostat 14 532 korun – polovinu žádaného odškodného – se odvolávat nebude, právní zástupkyně města se chce poradit se svým klientem. Soudkyně Růžena Janečková ovšem upozornila, že rozhodnutí okresního soudu nelze považovat za precedens.

Že dostane žena jenom polovinu žádané satisfakce, určil soud proto, že podle něj nesla i Jaroslava Bártů část viny na nehodě – na chodník vstoupila, ačkoli věděla, že klouže a že je špatně osvětlen. „Polovina odpovídá jejímu spoluzavinění při úrazu,“ podotkla soudkyně Růžena Janečková.

Rok čekání

Jaroslava Bártů je přesto spokojena. „Je vidět, že chodníky nejsou udržovány dobře,“ upozornila. Od města marně žádala odškodnění déle než rok. „Nejde mi o peníze, ale o to, aby město uznalo chybu. Chci vybojovat vstřícnější postoj k jeho obyvatelům a voličům místo arogance,“ podotkla. Upozornila, že úřad sice vydal návod, jak postupovat v případě podobného zranění na neposypaném namrzlém chodníku. Tajemník radnice podle Bártů ale při jednání zastupitelstva řekl, že nikdo nebude odškodněný, i když předloží všechny potřebné doklady.

Žena se zranila loni 2. února časně ráno na neposypaném chodníku přímo před městským úřadem. Utrpěla tříštivou zlomeninu zápěstí, následky zranění jsou trvalé.

Úspěch podpořil další zraněné

Podobné žaloby nyní chystají i další lidé, kteří se na havlíčkobrodských chodnících zranili. Za průlomový považuje rozsudek Jitka Domkářová, která se rovněž marně dožaduje odškodnění za zlomenou ruku. „Žádné jsem nedostala, probíhalo to stejně jako u ostatních zraněných ve městě. Sdělili mi, že je to moje vina,“ shrnula. Peníze bude chtít i zámečník Jaroslav Pilař, který utrpěl tříštivou zlomeninu ruky. „Má za sebou tři operace, v pracovní neschopnosti je už 14 měsíců. Ztráta na ušlém výdělku už činí kolem 70 tisíc korun,“ popsala zámečníkova manželka Blanka Pilařová.

Zda ale budou žaloby alespoň částečně úspěšné, není jisté. „Byl to individuální případ, u každého jiného bude nutné prokázat všechny skutečnosti,“ upozornila soudkyně ve zdůvodnění dnešního verdiktu.

Právě neprecedentnost rozsudku se nelíbí městskému úřadu. „Sám za sebe považuji tuto plichtu za nic neřešící. Očekával jsem, že soud dá jasný návod, jak postupovat v podobných případech,“ uvedl tajemník Václav Stejskal. Dodal, že se městský úřad rozhodne o případném odvolání až po prostudování písemného zdůvodnění rozsudku.