Mahenova knihovna půjčuje pět set knih naráz

Brno – Je velká jako notes a na rozdíl od notebooků neunavuje oči. Přesto se do elektronické čtečky knih vejdou stovky svazků literatury v digitální podobě. Brněnská Knihovna Jiřího Mahena dala při příležitosti 90. výroční založení svým čtenářům dárek v podobě čtyř elektronických čteček knih.

„Tři čtečky, které si lze půjčit domů, byly rozebrány během prvního dne. Už jsou na ně i rezervace, zájem je opravdu velký,“ řekla vedoucí hudební knihovny Jitka Málková. Právě na pultu v hudebním oddělení ústřední knihovny na ulici Kobližná je možné si přístroje půjčit. Jedna ze čtyř čteček je k dispozici pouze prezenčně, možnost seznámit se s novinkou tak mají i ti, na které se vypůjčený přístroj nedostal.

Kdo si může čtečku půjčit

Každý čtenář starší patnácti let, který knihovnu navštěvuje aspoň rok bez prohřešků. Podmínkou je podpis výpůjční smlouvy a složení vratné kauce ve výši 1000 korun.

NO COMMENT: Jak si půjčit čtečku v Mahenově knihovně? (zdroj: ČT24)

Základní výbavou čteček v Mahelově knihovně je 467 knih v českém a anglickém jazyce. Čtenář si do přístroje může sám stáhnout i další knihy, které jsou na internetu volně dostupné nebo k zakoupení. „Po vrácení zaměstnanci knihovny čtečku vyčistí a nechají v ní jen základní výbavu asi pětistovky knih,“ popsala systém Málková.

Lidé s vlastními čtečkami jsou zatím odkázáni na internet, v knihovně jim digitální svazky do soukromé čtečky nenahrají. Mnoho elektronických knih je ale  k sehnání na internetu. Mimo webových portálů, které e-knihy prodávají, existují i weby, nabízející tuto službu zdarma. Volně dostupná jsou především díla, u kterých vypršela autorská práva. Zdarma si tak můžete do čtečky stáhnout Babičku Boženy Němcové, Devatero pohádek Karla Čapka  a ještě jednu od Josefa Čapka jako přívažek nebo třeba příběhy se Sherlockem Holmesem.

„Ke spuštění této služby jsme se rozhodli právě tento měsíc, protože březen je v knihovnictví věnován čtení a čtenářství ve všech jeho podobách. A právě čtečky elektronických knih jsou současnou podobou čtenářství,“ uvedla Edita Vališová z propagačního oddělení knihovny. Pokud zájem vydrží, knihovna bude uvažovat o nákupu dalších přístrojů.

Elektronický inkoust přibližuje virtuální knihy těm papírovým

Pokud někdo neholduje čtení z monitoru, nemusí se obávat. Nepříjemné důsledky čtení z počítače, jako je únava očí nebo špatná viditelnost textu, pokud na monitor svítí slunce, u elektronických čteček nehrozí. Přístroje používají jinou technologii zobrazování, tzv. elektronický inkoust. Text zobrazený na takovém displeji je čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek. Čtení na displeji z elektronického papíru se velmi podobá čtení z klasické knihy a není namáhavé pro oči.

Na rozdíl od situace v USA a západní Evropě nejsou u nás čtečky a elektronické knihy příliš rozšířené. Samotné přístroje jsou v Česku zatím dost drahé, stojí řádově několik tisíc korun. Výhodou pro knihomoly je naopak to, že v elektronické podobě jsou v angličtině dostupné i nové knihy a bestsellery, které se zatím na pulty českých knihkupectví nedostaly. Českých knih je v elektronické verzi k dispozici naopak méně.

Elektronické knihy zdarma

E-knihy zdarma v současnosti nabízí desítky tuzemských i zahraničních portálů.

Se čtečkou zatím čtenář nepochodí ani u projektu masové digitalizace knihovní fondu, kterou provádí Národní knihovna spolu s Moravskou zemskou knihovnou v Brně. „Digitální verze starých svazků jsou ke stažení a vytištění na internetu. O komprimaci souborů pro čtečky se uvažuje, ale zatím jen výhledově,“ uvedl Tomáš Gec z Moravské zemské knihovny. Problémem digitálních skenů je, že se nejedná o text, ale v podstatě o obrázek stránky. Taková forma je datově velmi náročná a čtečku by zahltila. Nějaký čas tak bude ještě trvat, než se u nás nová technologie naplno prosadí.