Ornitologové na Pálavě rozmisťují budky pro dudka chocholatého

Mikulovsko - Dudek chocholatý je na Moravě čím dál vzácnější. Udržet jeho výskyt na Pálavě se snaží ornitologové, kteří pro dudky na několika místech vybudovali speciální obydlí. V okolí Milovického lesa na Mikulovsku se sice pravidelně objevuje několik párů těchto chocholatých ptáků, bez připravených budek by ale zřejmě měli problém zahnízdit.

„Naším cílem je posílit populaci tohoto pohledného ptáka. Někdy před třiceti čtyřiceti lety jejich stavy u nás výrazně poklesly, teď se zdá, že se to mírně zlepšuje, takže tomu chceme napomoct,“ vysvětlil Jiří Matuška ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Počátkem března ornitologové v okolí Milovického lesa na Pálavě rozmístili čtrnáct dřevěných budek, které mají sloužit jako hnízdiště zejména pro dudky. Majitelé pozemků, především místní vinaři, jim většinou vycházeli vstříc. Našli se ale i takoví, kteří s instalací ptačích domků nesouhlasili. Podle ornitologů se ale zemědělci nemusejí bát toho, že by jim dudci ničili úrodu.

Ornitologové na Pálavě umístili čtrnáct ptačích budek (zdroj: ČT24)

Dudek chocholatý (lat. Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých. Je o něco větší než kos, má dlouhý, tenký, mírně dolů zahnutý zobák, krátké nohy a vztyčitelnou temenní chocholku z dlouhých růžovohnědých per s černobílými špičkami. Žije na území Evropy, Asie a severní a subsaharské Afriky. V minulosti se hojně vyskytoval na ostrově Svatá Helena, kde byl vyhuben v 16. století. Od května 2008 je národním ptákem státu Izrael.

„Dudek je hmyzožravec, takže naopak se dá předpokládat, že by vinohradnictví mohli spíše prospívat tím, že sbírají škodlivý hmyz,“ řekl Vlastimil Sajfrt ze Správy CHKO Pálava.

Dudci by na Pálavu měli přiletět koncem dubna. Ornitologové doufají, že se jim obydlí budou zamlouvat. „Budky budeme kontrolovat až v období hnízdní péče, protože dudci jsou jako většina ostatních ptáků vysoce sensitivní během inkubace doby, kdy samice sedí na vejcích. V této době je lepší je nerušit,“ popsal plány Lukáš Vikora z České ornitologické společnosti. „Kontroly proběhnou nejdříve v měsíci červnu,“ dodal.

Jestli bude tento pokus o navrácení dudka do české přírody úspěšný, se tak zjistí až za několik měsíců.