Zájemci o „adopci“ kapliček na Svatém kopečku se jen hrnou

Mikulov – V lednu přišlo vedení Mikulova, kterému chybí peníze na opravu památek, s originálním nápadem. Chátrající kapličky na Svatém kopečku nabídlo k adopci, inspirací byly adopce zvířat v ZOO nebo dětí z rozvojových zemí. Zájem mikulovských obyvatel, kteří chtějí poškozené stavby opravit a starat se o ně, předčil očekávání města. Do oprav první kapličky na Křížové cestě už se pustil řemeslník Aleš Strobl, který se rekontrukci věnuje ve volném čase.

„Mám to tady rád, často sem chodíme na procházky. A protože se jako řemeslník věnuji opravám starých fasád, tak jsem si řekl, že bych mohl nějaké poničené kapličce pomoct,“ řekl Aleš Strobl. Na památkovém ústavu se mu zmínili o možnosti adopce a jeho myšlenka nadchla. Strobl se tedy domluvil s vedením Mikulova a pustil se do oprav kapličky. Kaple by měla být zrekonstruovaná na konci května.

Místních řemeslníků a stavebních firem, kteří mají o adopci konkrétní kapličky vážný zájem, je celkem osm. „Máme tady dokonce mistra, který vyučuje stavebnictví a kapličku chce opravit a starat se o ni společně se svými studenty,“ uvedl starosta města Rostislav Koštial (ODS).

Řemeslník Aleš Strobl o opravě kapličky (zdroj: ČT24)

Aleš Strobl

„Nepotřebuji mít u kapličky tabulku se jménem, aby všichni věděli, že jsem ji opravil já. Je tady nádherné panorama, Mikulov tu máte jako na dlani a neopravené památky to trochu hyzdí. Spíš se těším na to, až budou všechny kaple opravené. Přijdeme sem s manželkou oslavit výročí, bouchnout šampaňské.“

Zájem je velký a nejsou to jen místní. Řada dalších lidí chce na opravu přispět jednorázově. „Nedávno městu syn malíře Jánoše Kubíčka věnoval obraz z roku 1948, kdy jeho otec v Mikulově tvořil. Obraz půjde do dražby a výtěžek se použije právě na opravu Křížové cesty,“ vysvětlil Koštial.

Obec řeší jediný problém – jak adopci smluvně zabezpečit. Vlastníkem Křížové cesty je církev, Mikulov ji má pouze pronajatou.

Vydáno pod