Veterináři opět navštívili farmu v Břestku na Uherskohradišťsku

Břestek - Více než měsíc poté, kdy vyšlo najevo týrání zvířat na farmě v Břestku na Uherskohradišťsku, se situace nezměnila. Krávy a ovce se stále potulují po statku, kde leží odložená zemědělská technika a hrozí zvířatům zraněním. Krávy i ovce se pohybují ve výkalech, které nikdo neuklízí. Veterinární správa se snaží s majitelkou domluvit už od podzimu loňského roku, zatím neúspěšně. Dnes se inspektoři na farmu opět vypravili, aby zkontrolovali, zda majitelka farmy dodržuje jimi nařízená opatření.

Lidé z Břestku si na ženu stěžují už několik měsíců. Dobytek jí často z farmy utíká a potuluje se po okolí obce. Naposledy se krávy z farmy potulovaly po obecní cestě opět o víkendu.

Veterináři už dříve farmářce nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla. Výkonem tohoto rozhodnutí Státní veterinární správa pověřila uherskohradišťskou radnici. Zvířata ale v Břestku i přes žalostný stav farmy stále zůstávají. Uherskohradištští úředníci vyzvali veterináře, aby znovu zkontrolovali situaci na farmě. Ti do Břestku přijeli právě ve chvíli, kdy tam natáčel štáb České televize.

Veterináři: dobytek musí pryč

„Z našeho pohledu by bylo nejlepší odvézt dobytek z farmy v Břestku do jiného zařízení. Dnešní kontrola opětovně zjistila porušení zákona na ochranu proti týrání zvířat. Není tam řádná údržba, desinfekce a deratizace. V areálu je rozbitá zemědělská technika, polorozpadlé stavby, výkaly, zvířatům je znemožněn přirozený odpočinek. Ne všechna mají dostatečný a pravidelný přísun potravy. Volně se pohybují po farmě, chatrným oplocením mohou utíkat na silnici i do obce a ohrožovat obyvatele, hlavně řidiče,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík.

Uherskému Hradišti se ale do řešení problému moc nechce. „Ustájení zvířat jinde by nás ročně přišlo na půl druhého milionu korun. Hledáme, kam by se dala převézt. Případ je nesmírně složitý, farmářka s nikým nekomunikuje, není přístupná žádné dohodě. Problém konzultujeme s právníky,“ obhajuje postoj města starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS). Město teď čeká na oficiální zprávu z kontroly na farmě. Až ji dostane, rozhodne se o dalším postupu.

Asistovat musela policie

Dnešní kontrola farmy měla dramatický průběh. Překvapivě se jí zúčastnila i chovatelka zvířat, pracovníci Krajské veterinární správy nejprve procházeli areál s ní. Když ale z dálky zahlédla štáb ČT, všechny z farmy vyhnala a zavřela se v bývalé vrátnici, kde přebývá. Aby veterináři mohli kontrolu dokončit, museli si na pomoc přivolat Policii ČR.