Úřad zapomněl oznámit uzavírku silnice

Třebíč – Po tři týdny nepřijedou domů obyvatelé Pocoucova u Třebíče. Začala oprava hlavní silnice, u které stojí část domů. Jejich obyvatele uzavírka překvapila. Tvrdí, že úřady na uzavírku zapomněly – nebo přinejmenším zcela opomněly informovat o ní. Zatím lidé ani nevědí, kdy přesně se ke svým nemovitostem opět dostanou.

V pondělí bagry odvezly asfaltový svršek silnice II/360, která Pocoucovem prochází, a začaly pracovat na odtěžení jejího zbytku. Místní, kterých se práce na silnice značně týkají, o průběhu stavby nedostali vůbec žádné informace. „Nikdo nám nic neřekl. Ráno nastoupily bagry, odbagrovaly to a hotovo. Řekli, že tři týdny to bude zavřené,“ shrnula Květa Doležalová, která žije v domě pracemi zcela odříznutém.

Nejde však pouze o to, aby lidé mohli dojet autem až do domu. Například truhlárna Eduarda Salčáka je na příjezdové silnici zcela závislá. Materiál se teď musí vozit provizorně po louce. „Informaci nám podat mohli, protože nás odřízli. Nemůžu navážet materiál a nemůžu odvážet hotový výrobky,“ posteskl řemeslník.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Úředníci ale stížnosti odmítají. S odvoláním na zákony tvrdí, že o uzavírce silnice nemuseli Pocoucovské zvlášť důrazně informovat. „Ze zákona jsme povinni zachovat v první řadě přístup, nikoli příjezd,“ uvedl Oldřich Dušátko z Krajské správy a údržb silnic Vysočiny. „Spoléhali jsme se, že informovanost půjde přes zástupce osadního výboru,“ dodal.

Městský úřad i správa silnic postiženým rodinám a firmám vzkazují, že udělají maximum pro to, aby byl příjezd na soukromé pozemky omezen co nejkratší dobu.

Vydáno pod