Bobby McFerrin rozzářil brněnskou halu na Vodově

Brno - Americká jazzová legenda Bobby McFerrin doslova rozjásala k prasknutí „nacpanou“ sportovní halu ve Vodově ulici v Brně. Včerejší koncert byl vyprodaný a na dnešní, který hudebník uspořádal kvůli velkému zájmu veřejnosti znovu, zbývají podle organizátorů poslední vstupenky. Dvojkoncert mistra vokálních improvizací, který se rozhodl v jihomoravské metropoli uspořádat téměř rok po své poslední návštěvě v České republice, předznamenává dubnový JazzFestBrno. Desátý ročník tohoto jarního festivalu pro „fajnšmekry“ potrvá do 21. dubna.

„Pro oba koncerty si Bobby McFerrin připravil tradiční repertoár se sóly, improvizacemi a má dokonce v úmyslu rozehrát tu nejintenzivnější možnou interakci s publikem,“ uvedl ještě před koncertem dramaturg přehlídky JazzFestBrno Vilém Spilka.

Bobby McFerrin

(11. března 1950, Manhattan, New York) je americký jazzový a capella zpěvák, skladatel a dirigent. Je držitelem mnoha ocenění, ale do povědomí široké veřejnosti se nejvíce zapsal skladbou Don't Worry, Be Happy.

A to se také splnilo. Limitovaná edice nejdražších lístků přímo na pódiu divákům tento zážitek s umělcem face to face umožnila. Mohli tak obdivovat z bezprostřední blízkosti mimiku McFerrina s jeho originálním pěveckým stylem a působivým způsobem využívání hlasového rozsahu čtyř oktáv. Nezapojili se však jen ti s nejdražšími vstupenkami, ale celá pětitisícová hala ve Vodově ulici.

„Mám rád, když nevím, co se bude dít. Rád vejdu na pódium s prázdnou myslí, aniž bych si dopředu něco promýšlel. Rád tam přijdu a čekám, co zazpívám. Je to stejné překvapení pro mě jako pro všechny,“ prohlásil skromně s úsměvem McFerrin.

Jeho skromnost ilustrují i jeho naprosto minimalistické požadavky pro organizátory akce. „Má samozřejmě nějaké specifické požadavky, které se týkají jeho hlasu. Musí mít zavlhčenou místnost a vyčištěný vzduch, ale nejsou to žádné zásadní věci. Co se týče občerstvení, je naprosto nenáročný a je na tom rozhodně lépe než mnohé menší hvězdy,“ dodal dramaturg Spilka.

Fenomenální zpěvák a desetinásobný držitel Grammy svým repertoárem zasahuje do popu, jazzu, klasiky i lidové hudby. Je také uznávaným dirigentem, skladatelem filmové hudby a vášnivým zastáncem povinné hudební výchovy ve školních osnovách. V Česku už byl čtyřikrát. Naposledy vystoupil v pražském Besedním domě loni v květnu.

Česká televize připravila s Bobbym McFerrinem rozhovor, který vyjde na strankách www.ct24.cz tuto sobotu.