Pěstitelé chtějí zachránit moravský česnek, chybí jim ale sadba

Dolní Němčí - Agro Okluky v Dolním Němčí je jedním z posledních družstev, kde se stále pěstuje česnek. Letos jej zasadili pouze na ploše 1,25 ha, tedy jen na zlomku plochy, na níž česnek pěstovali v minulých letech. Pěstitelé mají v posledních letech problém vůbec sehnat českou sadbu, musí ji dovážet. Za problémy stojí klesající zájem Čechů o domácí česnek, v obchodech spíše kupují levnější variantu z Číny.

„Společně s radikálním snížením produkce najednou vymizely sadby. My je dnes musíme nakupovat na Slovensku, tady prostě nejsou. I kdybychom chtěli, nemáme z čeho osázet pět hektarů pole. Ale doufáme, že se šlechtitelům podaří uvést je znovu v život,“ popsal předseda představenstva Agro Okluky v Dolním Němčí Jaroslav Kadlček.

O česneku v České republice

zdroj: hnutí Duha

Předseda představenstva Agro Okluky v Dolním Němčí Jaroslav Kadlček o pěstování česneku (zdroj: ČT24)

Na tom pracují vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Jsou jen dvě metody, jak všechny genetické informace, takzvané genotypy, zachovat. „Mrazíme je v tekutém dusíku, ale tak pouze informace uchováme, ale nerozmnoží se sadba. Proto každoročně česnek sázíme, sklízíme, a rozšiřujeme tak zásoby,“ vysvětlila Helena Stavělíková z výzkumného ústavu. Podle ní potrvá další čtyři roky, než budou vědci z ústavu schopni sadbu prodávat pěstitelům. Do té doby si musí vystačit sami.

„Vyčkáváme, jak se vše vyvine, a zatím udržujeme produkci. Je to spíše z tradice, protože naše konkurenceschopnost proti levné výrobě Číny je malá. Pěstování česneku je náročné na lidskou práci, která je v Česku samozřejmě dražší,“ okomentoval situaci předseda představenstva Agro Okluky v Dolním Němčí Jaroslav Kadlček. Podle něj se podmínky v pěstování česneku začaly zhoršovat před pěti lety, kdy téměř došlo k devastaci české produkce.

Česnek tak pěstují spíše lidé, kteří se samozásobí a prodávají jej velmi úzkému okruhu lidí. Na pulty obchodů se ale česnek nedostane.