Po silnicích „propluly“ výletní lodě

Žďár nad Sázavou – Do Brna vyrazily dvě velké výletní lodě. Budou jezdit po přehradě, nejprve se tam však musí dostat. Naskytl se tak hodně nezvyklý zážitek řidičům na hlavní silnici z Pardubic na Žďár nad Sázavou a obyvatelům obcí na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny. Uprostřed běžného provozu se objevily velké tahače s pětadvacetimetrovými kolosy.

Lodě jsou dlouhé 25 metrů, šířka dosahuje šesti metrů. Jejich přeprava byla pro dopravce velmi náročná – šlo o tzv. nadměrný náklad, i mezi nimi však byly jeho rozměry úctyhodné. „Musí se připravit trasa ohledně rozměrů – aby byla průjezdná. V Trhové Kamenici na silnici I/37 probíhalo měření mostu,“ popsal obtíže, které většina řidičů nezná, technik nadrozměrné dopravy Jan Píša.

Na cestě přes Železné hory museli řidiči a technici zabezpečit průjezd kolem dopravních značek nebo pod elektrickým vedením. „Hlavně vadí stromy – není to od cestářů prořezané,“ postěžoval si řidič Mirek Hájek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Plavba“ lodí po silnicích napříč republikou je rozdělena do dvou dnů. K brněnské přehradě by měly dorazit ve čtvrtek kolem poledne. „Jeden úzký mostík ve Žďáru nad Sázavou – tam to bude vycházet na centimetry – několik kruhových objezdů a už tam budem,“ těší se technik Píša.

Potom už obě lodi převezme Dopravní podnik města Brna, který jimi chce nahradit stávající dosluhující plavidla. Nové lodě pojmou až 200 lidí, kteří budou moci pobývat na dvou palubách. „Budou pojmenovány po partnerských městech Brna – a to jmény Vídeň a Utrecht,“ prozradila mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

  • Tahač a loď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2432/243145.jpg
  • Výletní loď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2432/243144.jpg