Vesnice roku 2007 se zbavila exekuce, na dluhy si ale musela půjčit

Terezín (Hodonínsko) - Před rokem byl Terezín na Hodonínsku v exekuci, měl obstavený majetek a vedení obce řešilo, jak vedle třímilionového dluhu zaplatit ještě desetimilionovou pokutu. Do problémů se obec dostala kvůli nezaplacení půdní vestavby a rozhodčí doložce, která pro obec znamenala obrovské penále za zpoždění platby. Na středečním zastupitelstvu se kapitola definitivně uzavřela, obec pohledávku za pomoci úvěru od ministerstva financí uhradila. Vyhráno ale nemá, ministerstvu musí každý rok milion splatit, a navíc dluží další peníze, protože kvůli exekuci nemohla s penězi na obecním účtu manipulovat.

„Veškeré peníze jsme stavební firmě zaplatili, exekuce je oficiálně ukončená. Teď musíme ročně splácet milion ministerstvu a podle našich možností i dalším orgánům, kterým jsme nemohli v uplynulém roce kvůli obstavení majetku poslat platby,“ vysvětlil starosta Terezína Antonín Hanák (nez.). Ministerstvo obci vloni půjčilo osm milionů korun jako návratnou výpomoc, ročně musí obec odeslat jeden milion, tedy téměř třetinu svého rozpočtu.

Od roku 2008, kdy se obec začala potýkat s vážnými finančními problémy, se musely radikálně omezit výdaje. „Ročně ušetříme 700 tisíc korun jen díky tomu, že nemáme žádného uvolněného zastupitele a ostatní zaměstnanci tu jsou na půl úvazku,“ řekl starosta. Jedině tak zvládne obec zaplatit zbývající dluhy.

Starosta Terezína Antonín Hanák (nez.) o finančním stavu obce (zdroj: ČT24)

Velké šetření se tak už třetím rokem projevuje na chodu obce, na neurčito se odsunuly nákladné projekty zbudování kanalizace, čističky vod nebo obnova obecní zeleně. Vedení také rozprodalo značnou část obecních pozemků, ale třeba i malý traktor. „Dnes už v podstatě nemáme co prodat. Zůstaly jen nepříliš lukrativní pozemky za Terezínem,“ dodal starosta.

Firma půdní vestavbu nikdy nedokončila, přesto dostala 13 milionů

Veškeré finanční těžkosti začaly pro Terezín jen pár měsíců poté, co se v roce 2007 stala vesnicí roku Jihomoravského kraje. Obec zadala zakázku na půdní vestavbu nad radnicí, brzy poté kvůli sporům tři z pěti zastupitelů složili mandát. Nové volby se konaly až za půl roku a stavební firma celou dobu nedostala zaplaceno. Využila proto rozhodčí doložky, která firmě umožnila vymáhat po obci se čtyřmi stovkami obyvatel více než desetimilionové penále. Vloni Terezín kvůli dluhu přesahujícímu 13 milionů skončil v exekuci.

Paradoxní je, že půdní vestavba stále není hotová. „Majitel firmy zemřel, firma je v likvidaci a spousta drobností se nedodělala. Smířili jsme se s tím, že firma už stavbu nedokončí. Teď musíme najít v rozpočtu přibližně 100 tisíc, abychom drobné práce vlastními silami dodělali s pomocí místních řemeslníků,“ uzavřel Hanák.

„Firma na nás sice udělala podraz, ale problémy jsou od toho, aby se řešily. Snad jsme z nejhoršího venku a do půl roku by půdní vestavba konečně mohla začít sloužit místním lidem,“ dodala bývalá starostka obce Miroslava Vykydalová (nez.).

Zastupitelstvo Terezína
Zdroj: ČT Brno