Slammeři s poezií bez hranic obsadili atrium brněnské fakulty

Brno – Na tři minuty zaujmout početné publikum jen vlastní autorskou poezií. To byl úkol pro sedm slammerů, kteří se nebáli přednést své verše před plným atriem Fakulty sociálních studií. Jediným limitem soutěžících byla tříminutová délka vystoupení. Vše ostatní záleželo na jejich talentu a fantazii. Obsah i forma autorské tvorby nejsou u Slam poetry, jak se soutěž nazývá, nijak omezeny. V pořadí už třetí soutěžní klání v netradiční recitaci se konalo ve středu večer v Brně.

„Soutěž je hodně interaktivní. Diváci se mohou zpojit, hodnotí, často slammerovi nadhazují témta a on na to může reagovat. V průběhu akce jsou rozsvícena všechna světla, není světlo jen na jevišti,“ popsala Slam organizátorka ze sdružení Přesahy Petra Holbová. Právě propustná hranice mezi jevištěm a hlediště, divákem a recitátorem, je hlavním znakem Slam poetry. 

Slam poetry

Slam poetry založil na počátku 80. let v Chicagu Marc Smith a od té doby si získala velkou popularitu. Básníci dostanou 3 minuty k přednesu svého díla a jsou pak posuzováni porotou vybranou z publika. Zbytek diváků do procesu vstupuje hlasitými připomínkami, tleskáním a pískáním, často také přináší náměty, na které recitující slammer reaguje.

Vítěz Slampoetry Mirek Kynčl (zdroj: ČT24)

Slammeři jsou mladí lidé, často studenti, a ve své poezii přinášejí velmi aktuální témata. „Mírové nálety na Srbsko se zděšeným povykem. Mírové nálety ze Slezka na Polsko s nákupním vozíkem. Mírová řešení na míru Mírova,“ recitoval zapáleně slammer Mirek Kynčl. I když je hlavním cílem večera zábava a přednesu nechybí humor a ironie, dotýkají se mnoha závažných aspektů života – od drobných lidských neřestí přes vztahy, nejistotu z budoucnosti až po malost a čecháčkovství.

Ačkoliv účinkujících bylo jen sedm, vyvážili kvantitu kvalitou. Diváci mohli vidět například Vladimíra Vacátka, republikového šampióna roku 2006, který svojí exhibicí zaplnil přestávku mezi dvěma koly soutěže. Loňský vítěz regionálního kola v Brně Mirek Kynčl se zúčastnil soutěžní části a u divácké poroty obhájil svůj podzimní titul nejlepšího brněnského slammera. „Já jsem vždycky směřoval k ironii, sarkasmu a humoru. Slam poetry je pro moje verše svojí formou naprosto ideální. Prostě se mi to líbí a taky se mi líbí, že se to líbí,“ popsal s humorem vítěz soutěže Mirek Kynčl.

Jeden Slam nestačí 

Interaktivní večer pro všechny básníky a recitátory s otevřenou myslí byl tentokrát nepostupovým kolem.  „Dnes je to volná exhibice, postupová regionální kola se konají až na podzim“ vysvětlila Holbová. Přesto i tentokrát čekaly na vítěze věcné ceny, například první knížka slamové poezie Jan jí lilek.

První celonárodní kolo Slam poetry v České republice proběhlo na podzim roku 2003 v rámci olomouckého festivalu Poezie bez hranic. O rok později se konalo už deset regionálních kol. Finále druhého ročníku proběhlo v Olomouci, od roku 2005 se finálový večer koná v brněnském klubu Fléda.

  • Vladimír Vacátko a jeho exhibice na téma Co chtějí ženy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243318.jpg
  • Porota z publika na Slampoetry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243324.jpg
Vydáno pod