Na Vysočině pracuje speciální policejní tým Kamion

Jihlava - Na Vysočině začal v rámci krajského policejního ředitelství počátkem března fungovat tým Kamion, který tvoří 21 speciálně vyškolených dopravních policistů. Tým Kamion je rozdělený do sedmi skupin, které kontrolují nákladní auta každý den. Mezi roky 2009 a 2010 došlo k výraznému nárůstu počtu nehod kamionů. Podle statistik se kamion zúčastní každé druhé nehody, která se stane na vysočinském úseku dálnice D1. Policisté tak výrazně zpřísnili kontroly řidičů nákladních vozidel. Speciální tým zkontroloval už kolem 250 kamionů. Po technické stránce mají auta nejčastěji potíže s osvětlením a s uvolněnými šrouby mezi rámem a nástavbou. Od dnešního rána policisté kontrolují kamiony na 117. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno.

Při dnešním zásahu na 117. kilometru D1 měl například problémy český kamion. Ukázalo se, že má naloženo 16 dvousetlitrových sudů s žíravou látkou, aniž by povinným označením vozidla upozorňoval na převoz nebezpečné látky. Řidič řekl, že na cedule zapomněl, trest za to ovšem hrozí veliký – až půlmilionová pokuta.

Podle koordinátora týmu Kamion Romana Komhäusera kontrola jednoho kamionu trvá do jedné hodiny. Na místě lze uložit pokutu do 2 000 korun a kontroly probíhají namátkově. Mezi nejběžnější prohřešky patří nedodržování bezpečnostních přestávek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Policisté tvořící tento tým se při silničních kontrolách na území celého kraje Vysočina, včetně dvaadevadesátikilometrového úseku dálnice D1, zaměří na kontrolu nákladních automobilů a jejich souprav. Budou postihovat především porušování sociálních předpisů, tedy dodržování bezpečnostních přestávek, technický stav souprav a přepravování nebezpečného nákladu,“ uvedl vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Petr Halán.

Všichni členové speciálního týmu Kamion prošli speciálními kurzy, které byly zaměřeny na kontrolovanou problematiku.

V kraji Vysočina je prozatím nedostatek vyhovujících kontrolních stanovišť, a to zejména na silnicích I. a II. třídy, kontroly silniční dopravy probíhají zatím na provizorních místech. Umístění kontrolních stanovišť by mělo korespondovat s rozložením páteřních komunikací kraje Vysočina, zejména u významných dopravních uzlů.

Speciální policejní tým Kamion, který na Vysočině vznikl počátkem tohoto měsíce, zkontroloval kolem 250 nákladních aut. „Zjistili jsme desítky provinění,“ ujistila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Před vznikem Kamionu kontrolovali policisté nákladní vozidla zpravidla jen spolu s mobilními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. Problémy měla třetina řidičů, převážně cizinců. V republice toto centrum loni zajistilo kontroly zhruba 16 tisíc vozidel.

Kontrola kamionu na váze
Zdroj: ČT24
Vydáno pod