Na Kamenném vrchu v Brně vykvetly tisíce konikleců

Brno - Kvetoucí koniklec velkokvětý v posledních dnech doslova pokryl stráň na brněnském sídlišti Kamenný vrch. Tento jedinečný pohled můžete vidět už jen na nemnoha místech Evropy. Několik desítek metrů za paneláky se totiž vyskytuje skoro šedesát tisíc trsů konikleců, což je světová rarita. Tato lokalita, nazvaná „Kameňák“, byla díky koniklecům v roce 1978 prohlášena za chráněnou přírodní památku a poté se změnila na přírodní rezervaci.

„Lokalita “Kameňák„ je určitě nejbohatší koniklecovou lokalitou v České republice a pravděpodobně i na světě. V Evropě se tato rostlina vyskytuje především na jižní Moravě, v západním Slovensku, Rakousku a přilehlé části Maďarska. Nejvíce konikleců ale najdete opravdu v okolí Brna. Zde je více početných populací – například Hády, Stránská skála nebo stráně na Kuřimsku,“ popsal vegetační ekolog Luboš Tichý.

Koniklec velkokvětý je bělavě nebo rezavě chlupatá rostlina, 2–13 cm vysoká, za plodu se prodlužuje až na 40 cm. Roste pouze na skalnatých stepích, slunných loučkách a na suchých travnatých okrajích lesů.

Návštěvníci přírodní rezervace \"Kameňák\" (zdroj: ČT24)
Vydáno pod