Tisíce školáků stráví aprílovou noc s pohádkovými knížkami

Jižní Morava - V pátek večer do školy? Proč ne. Pohádková Noc s Andersenem už pojedenácté rozestele spacáky v knihovnách, mateřských, základních i středních školách, domech dětí, občanských sdruženích a klubech také na jižní Moravě a ve Zlínském kraji. Děti budou celý večer hrát hry se svými kamarády a naslouchat čtení pohádek, na které jejich rodičům už dnes doma nezbývá tolik času.

Kouzelná noc s knížkami dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, který by letos 2. dubna oslavil už 206. narozeniny, i dalších zajímavých autorů otevře brány škol a knihoven na 1040 místech celé planety. V Jihomoravském kraji se k akci připojí 82 zařízení, na Zlínsku jich bude 78. Mezinárodní den dětské knihy se kromě Česka bude slavit také na Slovensku, v Polsku a ve Slovinsku. Poprvé se letos zapojí také české a slovenské školy v některých zahraničních městech, například v Londýně, Drážďanech a Sydney.

Kde se Noc v Andersenem letos připravuje? Podívejte se na odkazy:

Noc s Andersenem v Jihomoravském kraji

Noc s Andersenem ve Zlínském kraji

Děti v ZŠ Jungmannova v Kuřimi se připravují na Noc s Andersenem (záběry 26. března 2010) (zdroj: ČT24)

S nápadem pozvat děti na noční dobrodružství s knížkami přišel Klub dětských knihoven SKIP ČR. Děti čekají soutěže a spousta zábavy. Ze všeho nejdůležitější jsou však právě pohádky. Protože jak řekl Zdeněk Svěrák: „Všechny děti potřebují pohádky. Pohádky jsou vláhou pro dětskou duši.“ Ke čtení byla pro letošní rok vybrána série knížek Pachatelé dobrých skutků od Miloše Kratochvíla.

Vydáno pod