Brno změnilo způsob odtahu aut

Brno - Brněnské komunikace změnily způsob odtahování aut při blokových čištěních. Reagovaly tak na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Úřady a organizace, jež spravují městské ulice, musejí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu vracet zpět na místo auta, která nechají odtáhnout například kvůli blokovému čištění nebo jinému veřejnému zájmu. Měly by to udělat hned poté, co zmizí dopravní značení s dočasným zákazem stání.

Brněnské komunikace budou rozhodnutí soudu respektovat a podobně jako i v jiných městech, budou po skončení čištění auta vracet zpět na místo. Pro majitele aut to ale znamená úlevu jen zdánlivou. Pokud jim odtahová firma auto odtáhne i vrátí zpět na místo, kde auto parkovalo, zaplatí za odtah hned dvakrát - celkem 3740 korun.

Majitel auta má ale šanci se dvojnásobné částce za odtah vyhnout. Musí se však pro odtažené vozidlo dostavit nejpozději 1 hodinu před ukončením blokového čištění. V tom případě bude za odtah platit „jen“ 1920 korun. Podle Brněnských komunikací nový systém nebude klást na odtahy aut zvýšené nároky. 80 procent majitelů se totiž pro auto dostaví ještě před skončením blokového čištění.

Za dopravní přestupky se auta vracet nebudou

Rozhodnutí Nejvyššího soud se netýká odtahů po dopravních přestupcích spočívajících ve špatném parkování, při kterých je vozidlo překážkou v provozu. Takové auto zůstane na odtahovém parkovišti do doby, než si pro něj majitel přijde. Takový řidič navíc kromě poplatku za odtah zaplatí i pokutu za špatné parkování.

Vydáno pod