Holubičtí odvolali vedení radnice, kvůli neprůhledné zakázce

Malá obec Holubice s 885 obyvateli, jejichž předkové zažívali těžké boje slavné slavkovské bitvy, teď sama začala bojovat. Respektive její zastupitelé, kteří na včerejším jednání odvolali starostu, místostarostu a celou radu. Důvod? Plánovaný nestandardní prodej obecních pozemků jediné firmě, která na nich chce stavět rodinné bydlení.

„Nestandardní podle nás bylo, když se představitelé obce rozhodli, že pozemky vhodné na stavbu rodinných domů prodají jedinému zájemci, který by za to zdarma vybudoval k budoucím novostavbám veškerou infrastrukturu. Podle právníků je to obcházení zákona o veřejných zakázkách, podle nichž musí každá zakázka nad 6 milionů projít výběrových řízením,“ prohlásil dnes nový starosta Stanislav Přibyl (Nez.), kteří v obci již dříve dělal místostarostu.

Proto se dnes nový starosta rozjel na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zjistil, co má obec dělat, aby se nevystavila zbytečným komplikacím. Tam mu bylo jasně řečeno, že musíme udělat nové výběrové řízení. „Napřed se musí vybrat zájemce o pozemek, který obci nabídne projekt, a teprve následně bude uzavřena smlouva, podle níž bude z ceny pozemku uhrazena investiční činnost. Samozřejmě na základě řádného projektu,“ vysvětlil nový starosta. Kdyby totiž obec provedla investici, jak zamýšlelo bývalé vedení, vystavila by se pokutě za porušení zákona o veřejných zakázkách.

Bývalý starosta Václav Ondráček (KDU-ČSL) situací rozhodně nadšený není. Po pěti měsících skončil ve funkci a vše, co pro obec udělal, je podle něj vniveč. „Byl to komplot. My jsme si nechali dělat právní analýzu a podle ní byl náš postup správný,“ dodal Ondráček. Je to podle něj jen politický boj.

Přibyl však tvrdí, že za Ondráčka se stala z radnice nedobytná pevnost. "Byl jsem v minulém volebním období místostarostou a snažili jsme se do všech možných aktivit, včetně rozhodování v komisích, zapojit občany. Za posledních pět měsíců vznikl z radnice stát ve státě, politická vůle byla se toho zbavit.

Nezávislé na tom, jaké bude na radnici vedení, je jisté, že v Holubicích vyrostou hned dva bytové domy po dvaceti bytech. Obec tak čeká nárůst počtu obyvatel o celou stovku.

Vydáno pod