Moravské náměstí v Brně ožilo elfy a středověkými rytíři

Brno - Elfové, trpaslice, upíři nebo třeba středověké kurtizány. Nezasvěcení, kteří dnes procházeli kolem Moravského náměstí v Brně, možná nabyli dojmu, že si někdo popletl termín masopustu. Za maskami se však skrývali hráči oblíbených larpů, kteří se přehlídkou kostýmů, hudebním a tanečním programem rozhodli přilákat do svých řad další nadšence. Zaspali jste? Nevadí, larpaři budou na „Moraváku“ rejdit až do sobotního večera.

Co znamená zkratka LARP a kde se v Brně a okolí hraje, to prozradil organizátor veletrhu larpu Michal „Mealtiner“ Truhlář z občanského sdružení Moravian Larp.

Rozhovor s organizátorem veletrhu Michalem Truhlářem

Řekla bych, že spousta lidí neví, co si má pod slovem „larp“ představit. Jak byste tuto „hru“ popsal?
M.T.: Co je to larp, je asi nejsložitější otázka pro všechny hráče larpu. Obecně larp pochází z anglického „life action role playing“, v překladu do češtiny to znamená něco jako hraní rolových her naživo. Existuje spousta různých žánrů a kategorií, každý hraje něco jiného, takže to asi popíše jinak. Představte si třeba divadlo, kde herci nemají žádný scénář a nejsou tam ani žádní diváci. Herci hrají pro sebe, podle vlastní fantazie, improvizují.


Odkud k nám larpy vlastně přišly a jak dlouho jsou tu známé?
M.T.: Jsou dvě teorie vzniku larpu. Ta první říká, že se objevily v 60. až 70. letech ve Spojených státech se vznikem stolní deskové hry Dungeons & Dragon. Potom se to dostalo do Skandinávie a postupně k nám. Podle druhé teorie se u nás slovo larp objevilo kolem let 1992 až 1995, ale systém hry jako takový je řádově starší a dá se říct, že u nás navazuje například na pionýrské a táborové hry, tramping, skauting a podobně.

Je teď mezi hráči nějaké hodně populární téma?
M.T.: V době, kdy běžel v kinech Pán prstenů, byly nejhranější hry s touto tematikou. V poslední době se dostávají do popředí spíše komorní larpy. To jsou menší formáty, hraje se třeba dvě tři hodiny v baru, v klubu, kdekoliv. Ty se teď v Brně konají pravidelně.

Jsou v Česku i nějaké oficiální kluby, nebo převažují spíše uzavřené komunity?
M.T.: Larpy většinou fungují na bázi neoficiálních kamarádských klubů, ale v poslední době vzniklo i několik oficiálních klubů a občanských sdružení. Tady v Brně je to náš Moravian Larp, Aeria Gloris, Court of Moravia a další.

Kostýmy, rekvizity, prostory - to všechno asi musí být asi dost drahé…
M.T.: V podstatě jsou dvě úrovně hraní. My třeba pořádáme jednodenní hry na okraji Brna a v lesích, tam vybíráme 30 korun na hráče. Komorní hry jsou dražší, protože ty náklady jsou spojené s pronájmem prostor.

Jak velký je u nás o larpy obecně zájem? Snažíte se je nějak cíleně propagovat?
M.T.: Právě cílem tohoto veletrhu je přiblížit larpy lidem, vysvětlit jim, co to je a že to tady existuje a funguje. Na začátek jsme dokonce udělali pochod Brnem v kostýmech a rozdávali informační letáčky.

Může mít larp na člověka nějaký viditelně pozitivní účinek?
M.T.: Může a nemusí. Primárním smyslem je hlavně zábava. Ale je fajn odreagovat se od toho každodenního shonu a na chvíli se vtělit do role někoho jiného. Jsem zastáncem toho, že do budoucna ty hry mají mnohem větší využití. Nedávno jsem se zúčastnil přednášky tady na Filozofické fakultě na téma Religionistika v larpu. Takže larp se dostává do povědomí i na akademické půdě, řada lidí o něm dokonce zpracovává diplomku.

Veletrh je čistě „váš“, nebo jsou tu i lidé z ostatních klubů?
M.T.: I z ostatních klubů a sdružení, z oficiálních i neoficiálních, převážně z Brna a okolí. Komunikujeme mezi sebou, na veletrhu se prezentujeme společně.

Zítra veletrh larpu pokračuje až do večera. Na co se lidé můžou těšit?
M.T.: Bude tu vystoupení historického šermu, orientální tance, v podvečer zde vystoupí hudební skupina Nebeztebe. Na místě budeme od jedenácti hodin dopoledne a mělo by tu být mnohem více stánků než dnes.

Více informací o programu: http://veletrhlarpu.moravianlarp.eu/