Skládka trápí obyvatele luxusní čtvrti v Brně

Brno - Luxusní prvorepublikové vily, vysněné místo k bydlení pro několik generací Brňanů - to je Masarykova čtvrť. V případě obyvatel Barvičovy ulice to ale už několik let není sen, bydlení tam je pro ně spíše noční můrou. Může za to obyvatelka jedné z vil, která své bydlení přeměnila na skládku všeho, co po městě najde.

Česká televize sleduje „skládku“ už 8 let. Ta se postupně mění. Občas zmizí, to když sousedům dojde trpělivost a skládku vlastními silami zlikvidují, ale za několik týdnů tam vyroste skládka zase znovu. Boj s jejich sousedkou je během na dlouhou trať. Nic s ní nezmůže ani městská část Brno-střed. Za dobu existence skládky se v čele radnice vystřídalo několik starostů. Každý z nich se pokoušel obyvatelům ulice pomoci, ani jednomu se to ale nepodařilo.

Zbavit sousedku svéprávnosti nevyšlo 

Zatím posledním pokusem, jak se skládky zbavit, byla snaha starosty Libora Šťástky (ODS) před třemi lety. Městská část dala k soudu podnět na zbavení svéprávnosti. Ani tento pokus ale nevyšel, a žena tak dál může hromadit odpadky. „Ta paní je nemocná, měl by jí někdo pomoci,“ říká jedna z obyvatelek ulice Vlasta Hájková. 

To sousedka žijící v bezprostřední blízkosti skládky příliš pochopení nemá: „Zkoušeli jsme snad už všechno. Obraceli jsme se na hygienu, městskou část, ale nebylo to k ničemu. Když se sami snažíme něco uklidit, paní je agresivní a nadává nám,“ říká sousedka, která nechce zveřejnit své jméno.

Městská část už je bezradná a obyvatelům ulice už asi nemůže pomoci. „Nemůžeme vtrhnout na soukromý pozemek a vyklidit ho, kdybychom to udělali, tak budeme soudně napadeni a budeme muset ty věci navézt zpátky, už se to v minulosti stalo,“ říká mluvčí radnice Roman Burián.

Podobnou situaci jako obyvatelé Barvičovy ulice zažívají i lidé v Řečkovicích. I tam si muž udělal ze svého domku skládku nepotřebného harampádí.

Dům v Masarykově čtvrti je obsypán odpadky
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod