Majitelům vyhořelých stájí nabídli pomoc chovatelé koní z okolí

Kroměřížsko - Po sobotním tragickém požáru zůstaly majitelům vyhořelých stájí v Hulíně nejen oči pro pláč, ale také čtyři koně. Spolu se stájemi a stodolou shořela také většina vybavení a seno celkem za dva miliony korun. Postarat se o zachráněná zvířata je teď pro zdrcené chovatele složité. Solidární koňaři z okolí jim však ochotně nabídli svoji pomoc.

Obyvatele statku v Hulíně v sobotu nad ránem vzbudily děsivé plameny šlehající do výšky až patnácti metrů. Zahynuli v nich čtyři koně a po hospodářských staveních zůstaly jen trosky. Majitelé se z neštěstí stále nemůžou vzpamatovat. Koně, kteří pro ně platili za členy rodiny, jim už bohužel nikdo nevrátí, přesto se jim ostatní chovatelé koní z Kroměřížska snaží obtížnou situaci alespoň trochu ulehčit nabídkou pomoci.

Před hulínským statkem dnes dopoledne zastavil vůz plný sena. „V těchto chvílích je pomoc důležitá. Přišli o všechno, vlečka krmiva a slámy jim tu ztrátu nenahradí, ale i ti zbylí koně musí mít něčím nastlané a musí dostat nažrat. Myslím si, že je z naší strany solidární jim pomoci, když můžeme,“ uvedl Antonín Černocký ze Zemského hřebčína v Tlumačově. „Slyšel jsem, že jim pomoc byla nabídnuta z více stran,“ dodal.

Ředitel hřebčína v Tlumačově Antonín Černocký o pomoci majitelům vyhořelých stájí (zdroj: ČT24)

Co se opravdu stalo, zatím nikdo neví

Vyšetřovatelé po víkendu pokračují v hledání odpovědi, co vlastně tak rozsáhlý požár způsobilo. Cizí zavinění nemohli vyloučit, ale zatím jej ani nepotvrdili. Vzorky byly předány laboratoři k odborné expertize, čekání na výsledek se však může protáhnout i na týdny. Vzhledem ke špatnému psychickému stavu majitelů, kteří stále nejsou schopni s kýmkoliv komunikovat, se navíc musel odložit také jejich výslech.

Pomoc od tlumačovského hřebčína
Zdroj: ČT24