Dealer, který ubodal zákazníka, dostal desetiletý trest

Zlín - Zlínský soud dnes vynesl rozsudek nad drogovým dealerem, který ubodal svého klienta. Soud neuznal argumenty obhajoby, že dealer jednal v sebeobraně. Dvacetiletý muž má podle verdiktu strávit ve vězení 10 let a navíc zaplatit rodině zavražděného více než dvoumilionové odškodné. Rozsudek zatím není pravomocný. Ke smrti třiadvacetiletého zákazníka došlo vloni 17. září v zahrádkářské kolonii v Bystřici pod Hostýnem. Dva muži se tam sešli, aby si předali drogy. Začali se hádat o ceně zboží - dealerovi nejspíše došla trpělivost a druhého muže osmkrát bodl.

Obviněný dealer u soudu tvrdil, že muže viděl poprvé v životě. Měl prý pocit, že neznámý muž je policista v civilu, proto chtěl z obchodu vycouvat a odejít. Mladík mu měl v odchodu bránit, proto došlo k souboji. Obžalovaný dealer pak údajně v sebeobraně zákazníka bodl. Bál se prý o život, protože mu mladík přes hlavu přetáhl jeho vlastní bundu. Soud verzi obhajoby dnes odmítl, o sebeobranu nešlo.

Dealer v potyčce použil nůž s deseticentimetrovou čepelí, mladíkovi zasadil celkem sedm lehčích ran do hlavy a břicha. Smrtelnou byla až osmá ráda do stehna, po které pobodaný muž vykrvácel. „S ohledem na místa těla, na která útočil, a povahu použitého nástroje musel být přinejmenším srozuměný s možností smrti poškozeného,“ uvedl u soudu státní zástupce Roman Kafka.

Soudce Radomír Koudela k rozsudku (zdroj: ČT24)

Zdeněk Novák svého činu před soudem litoval. „Nechtěl jsem nikomu ublížit. Je mi líto, co se stalo,“ řekl Novák, který se v jednací síni také omluvil rodině zemřelého. Podle psychiatra dosud netrestaný Novák netrpí žádnou duševní poruchou ani závislostí. Znalec jej pouze označil za „rekreačního“ uživatele pervitinu. Motivem, proč se pustil do prodeje drog, byla podle znalce vidina rychlého zisku. Za utržené peníze si obžalovaný údajně hodlal koupit automobil.

Mladík se k vraždě přiznal matce. Chtěl, aby mu pomohla zakrýt stopy

Pachatele policie zatkla bezprostředně po činu. Těsně předtím se ještě pokusil zakrýt stopy. Nůž, kterým zákazníka ubodal, doma rozlámal a zatloukl do dřevěné lišty. „Potom se převlékl, na místo se vrátil a mrtvému ukradl mobil a peněženku. Snažil se, aby vše vypadalo jako přepadení,“ uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Jana Bartíková. K vraždě se mladík přiznal svojí matce, po které chtěl, aby se telefonu a dalších věcí zbavila. Na policii nejdříve zapíral, že by měl s vraždou cokoliv společného. Pod tíhou důkazů se ale přiznal. Koncem února potom policisté provedli rekonstrukci tragické události.

Obviněný Zdeněk Novák
Zdroj: ČT24