K brněnským žirafám přibyl samec M'Toto

Brno - Do brněnské ZOO včera v noci přicestoval dvouletý samec žirafy síťované. Samec se svahilským jménem M'Toto do Brna přijel ze ZOO v německém městě Kolín nad Rýnem. Mladého samce chovatelé netrpělivě očekávali. V ZOO už na něj čekají dospělé samice Tosha a Janette a dvě mláďata, s nimiž není nijak příbuzný. Pětičlenné stádo bude pohromadě k vidění ve výběhu za několik dní. Vše záleží na tom, jak se samečkovi podaří zapojit do skupiny.

Převoz z Německa proběhl bez nejmenších problémů. Dvouletý samec do Brna přijel už včera o půl desáté večer, ještě přenocoval v přepravním voze. Ráno mu chovatelé připravili průchod z auta do stáje. Samec se dlouho rozmýšlel, jestli má z auta vylézt. Nakonec připraveným průchodem tryskově proběhl.

Ve stáji si hned zvědavě obhlížel obě samice a jejich mláďata. Dospělé žirafy se při seznamování zvědavě očichávaly a olizovaly.

NO COMMENT: Brněnská zoo přivítala nového obyvatele - samce žirafy síťovaného (zdroj: ČT24)

Zajímavosti o žirafách

  • žirafy jsou březí 420 až 468 dní
  • mládě žirafy při porodu dopadne na zem z dvoumetrové výšky, samice si ani při porodu nelehne
  • kvůli dlouhému krku se žirafě špatně sklání k zemi - na jedno sklonění proto vypije 10 až 15 litrů vody, aby nepříjemný pohyb musela opakovat co nejméně
  • zvlášní je i způsob spaní - žirafa pod sebe složí obě přední a jednu zadní nohu, druhou zadní nechává trčet bokem. Když usne velmi tvrdě, složí si krk podél těla dozadu a hlavu opře o zem
  • má velmi dobrý zrak, člověk vidí na dva kilometry daleko
  • v přírodě se žirafy dožívají 20 až 25 let, v ZOO se dožijí i 33 let

                                                                                                   zdroj: Zoo Brno