Sklárny ve Světlé mají novou pec, práci najde 130 lidí

Světlá nad Sázavou - Ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou uvedli do provozu další, v pořadí už čtvrtou pec. V automatizované výrobě skla tak najde práci dalších 130 lidí. Podle vyjádření Martina Faita, ředitele sklárny Crystalite Bohemia, momentálně probíhá čištění skla a zkušební provoz a ostrá výroba začnou od 15. dubna. Díky investici za 42 milionů korun se výrazně zvýší denní produkce skláren. Závaznými objednávkami je už zajištěna výroba na dalších 8 měsíců.

Sklárny právě v těchto dnech nabírají nové zaměstnance. Díky rozšiřování výroby se mohla vrátit zpátky i řada dřívějších pracovníků. „Nadále je situace ve Světlé složitá, ale zlepšuje se. Po pádu skláren byla nezaměstnanost 22 %, v současné době je to 13 %,“ říká starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek. V polovině května by mělo ve znovuobnovené sklárně pracovat už 510 lidí. Dalším minimálně 3 stovkám zaměstnanců dávají sklárny práci v externích firmách regionu.

Původní podnik ve Světlé nad Sázavou, Sklo Bohemia, byl součástí mamutích skláren Bohemia Crystalex Trading. Na podzim 2008 se v důsledku finančních těžkostí umocněných počínající hospodářskou krizí sklárna položila a o práci přišlo všech 1 200 zaměstnanců. O rok později se sice podařilo výrobu ve sklárně, nyní pod názvem Bohemia Crystalite, opět rozjet, do práce se ale vrátila jen asi čtvrtina sklářů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)