Živé muzeum přestěhuje 300 let starý dům z Knínic do skanzenu

Boskovicko - O tom, že dům uprostřed Knínic u Boskovic pochází už z konce 17. století, ví z místních asi málokdo. Několik vrstev omítky a průběžné opravy skutečné stáří stavby úspěšně maskují. Etnologové však dům považují za jediný podobně dochovaný pozůstatek lidového stavitelství Malé Hané. Jelikož ho chce majitel zbourat a nahradit moderním rodinným domkem, lidé z občanského sdružení Živé muzeum se rozhodli dům jednoduše přestěhovat jinam.

Občanské sdružení Živé muzeum usiluje o ochranu hodnot tradiční lidové architektury. „Jsou stavby, kterým hrozí zánik. Obvykle je problematické snažit se o jejich záchranu na původních místech. Většinou je důkladně zdokumentujeme,“ řekl předseda sdružení Jiří Pokorný. Dům v Knínicích je první stavbou, kterou se Živé muzeum pokusí i přestěhovat.

Původ domu v Knínicích u Boskovic odborníci datují do období po roce 1690, kdy část obce zničil rozsáhlý požár. Jedná se o drobný roubený dům se světnicí, síní a komorou. V interiéru převažují podlahy z dusané hlíny. „Před lety se uvažovalo, že by byl dům prohlášen za národní kulturní památku, bohužel byla stavba v minulých desetiletích už několikrát přestavovaná, a navíc chybí vazby na další takové stavby v okolí,“ uvedl Pokorný.

\"Virtuální\" prohlídka 300 let starého domu v Knínicích (zdroj: ČT24)

Stavení Živému muzeu nabídl sám majitel

Současný majitel se rozhodl, že dům ze svého pozemku odstraní, a památkáři mu nemohou stát v cestě. Živé muzeum však o zachování stavby stojí - chtějí ji rozebrat, převézt na jiné místo a poskládat tak, aby nedošlo k jejímu  porušení. „Majitel se nám s tímto návrhem ozval sám,“ tvrdí předseda sdružení.

K přemístění domu ale potřebují mnohá povolení. „Momentálně památku dokumentujeme, zaměřujeme ji, zaznamenáváme všechny rozměry, abychom byli schopni dům znovu poskládat tak, jak vypadá dnes. Části, které už jsou poškozené nebo je převozem porušíme, vyrobíme znovu jako kopie,“ posal nezbytnou přípravu Jiří Pokorný.

V domě teď složili nářadí brněnští archeologové, kteří zkoumají, jak se v domě žilo od nejstarších dob až po současnost. Postupně odkrývají jednotlivé vrstvy podlahy a omítek. Čas mají do doby, než je stavaři rozeberou na díly určené k převozu.

„Podobných staveb je v tomto regionu velice málo, většinou jsou už přímo odkázány k zániku,“ řekl Pokorný. Snem občanského sdružení Živé muzeum je vybudování muzea v přírodě - malého skanzenu ve Světlé, který by sloužil jako pomník lidové architektury Malé Hané. Podle Pokorného je to ale běh na dlouhou trať a předpovídá, že by se mohlo začít stavět v horizontu pěti let.

  • Interiér domu v Knínicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245053.jpg
  • Předměty nalezené etnology při průzkumu původní podlahy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245055.jpg