V Brně se demonstrovalo proti vládním reformám

Brno - Brněnské občanské iniciativy zorganizovaly na dnešní podvečer demonstraci proti vládním reformám. Na Moravském náměstí se sešlo asi 500 lidí, kteří si vyslechli projev několika řečníků. I vzhledem k počtu účastníků demonstrace nijak nenarušila dopravu, a obešla se tak bez komplikací. Podobné demonstrace, pořádané iniciativou ProAlt, se konaly už v Praze a Ústí nad Labem.

Podle Tomáše Vokouna z pořádající organizace ProAlt se vláda snaží tvrdit, že reformy, které připravila, jsou jedinou možnou cestou, jinak „přijdou lidé z Mezinárodního měnového fondu, kteří budou ještě mnohem tvrdší“. Namítal, že reformy budou pro většinu lidí znamenat zhoršení životní úrovně.

Důchodovou reformu označila předsedkyně jihomoravských odborů Stanislava Slavíková za hrozbu. Lidé se podle ní kroku bojí. Podle Vokouna zase reforma „předá desítky miliard veřejných prostředků soukromým penzijním fondům“.
Slavíková připomněla demonstraci, kdy na tomtéž místě protestovali lidé za zachování brněnské Úrazové nemocnice. Tu jsme zachránili, uvedla. Řečníci mluvili také o tom, že reformy podle nich ohrožují sociální stát a demokracii. O škrtech se podle nich nediskutuje, prostě se zavádějí.

Na demonstraci přišel předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. S vlajkami či transparenty na místě byli Mladí sociální demokraté, mladí komunisté a zástupci České pirátské strany. Jednotlivci přišli s transparenty; „Když budeme pasivní, reformy nás znásilní“, stálo na jednom z nich.

Na organizování demonstrace se podílely i Národní rada osob se zdravotním postižením, Svaz důchodců ČR a Iniciativa na podporu rodin.